Mensen met een klein balkon of een grote tuin, samen op excursie naar verschillende tuinen om ideeën op te doen.
Mensen met een klein balkon of een grote tuin, samen op excursie naar verschillende tuinen om ideeën op te doen.

Tuinreservatencursus brengt leven in je tuin

Overal duiken initiatieven op om de eigen omgeving groener te maken. Mensen slaan de handen ineen en gaan de verstening in hun buurt tegen. Een groene omgeving biedt immers veel meer dan een versteende omgeving! Beginnen met de eigen tuin of het balkon is natuurlijk logisch maar hoe doe je dat?

Regio - IVN Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert vanaf 8 mei een cursus Tuinreservaten. In deze cursus van zes dinsdagavonden en twee zaterdagochtenden leert u hoe u uw tuin of balkon, klein of groot, kunt omtoveren in een plek waar behalve uzelf, ook kleine dieren graag komen. Vanaf het begin gaat u aan de slag met uw eigen buitenplek. Dat kan een balkon, dakterras, gevel- of achtertuin zijn: alles is goed.

De cursus vraagt veel zelfwerkzaamheid. De cursus biedt handvatten om je tuin in te richten met nog meer aandacht voor mens, dier en plant. Niet alleen de docenten, maar ook de gastdocenten en de cursisten hebben daarbij hun inbreng. Het boek dat als leidraad fungeert, staat vol handige tips en verwijzingen naar meer informatie. De excursies zijn niet alleen leuk, maar dragen zeker bij aan de beeldvorming van je ideale tuin/balkon. Met wat basiskennis over vogels, zoogdieren en hun biotopen, insecten, spinnen, vlinders, bijen en wat eenvoudige hulpmiddelen komt u al een heel eind. Bang om nergens anders meer aan toe te komen dan de tuin of het balkon hoeft u ook niet te zijn. Veel onderhoud kost een tuinreservaat niet. Ervaren docenten laten u zien hoe dat kan.

Tuinreservaten is een campagne van VARA Vroege Vogels/ tuinreservaten.nl, IVN, Vogelbescherming, Vlinderstichting, RAVON, Zoogdiervereniging, Bijenstichting, Groei & Bloei, Vivara, Natuurkalender, EIS (European Invertebrate Survey), Stichting Oase, Wilde Weelde en KNNV.

Data en tijd: dinsdagavond 8, 22, 29 mei en 5, 12 en 19 juni van 19.30 - 22.00. Excursies: 12 mei en 2 juni van 9.30 - 12.30.
Kosten € 95,00 p.p. inclusief boek Locatie: Tenniscenter Heuvelrug, Mariniersweg 3, 3941 XK Doorn Inschrijven voor 17 april, voor inschrijfformulier en voorwaarden zie www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

(*) tussenvoegen als er plek is:

Judith (oud-cursist) heeft een vijvertje aan haar tuin toegevoegd en zegt hierover: "Binnen een week zagen we een groene kikker bij de vijver rondhoppen, en ook waterslakjes en andere waterbeestjes hebben de vijver in gebruik genomen. Het werkt dus echt!" Een andere cursist benadrukt de afwisseling in de cursus en de enthousiaste en kundige sprekers. " Je wordt even helemaal ondergedompeld in de wondere wereld van de tuin, waarin plaats is voor een grote biodiversiteit. Inspirerend!"

Meer berichten