archieffoto: Hanny van Eerden
archieffoto: Hanny van Eerden

Definitief: Henschotermeer niet meer gratis toegankelijk

Zwemmen en recreëren aan het Henschotermeer gaat vanaf 28 april 2,95 euro per persoon per dag kosten. Wie met de auto komt betaalt 2,40 euro per uur of 7 euro voor een dagkaart.

door Iris van den Boom

De tarieven werden zaterdag bekend gemaakt door beheerder Wolbertie Ruiter, namens exploitant Van de Lagemaat. Met de entreeheffing komt een einde aan bijna 50 jaar gratis recreatie in en rond het Henschotermeer.

Een petitie, geïnitieerd door politieke partijen in de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug, getekend door 7.886 sympathisanten voor vrije toegang tot het 'Hens', heeft niet gebaat.

Twee ingangen
Op drie drukbezochte bijeenkomsten deed Ruiter vanochtend uitgebreid de nieuwe plannen uit de doeken voor het nieuwe seizoen. Nu niet langer het recreatieschap het terrein beheert, maar sinds begin dit jaar een commerciële partij, gaat er veel veranderen. Zo zal het Henschotermeer niet meer via dertien ingangen benaderbaar zijn. Er blijven twee ingangen over: de bestaande hoofdtoegangsweg en voorbij parkeerplaats 3. Een omheining van ruim een meter hoog met prikkeldraad moet voorkomen dat bezoekers illegaal het terrein opkomen.

Het hekwerk zorgt voor veel vragen bij omwonenden. Vooral omdat er op die plekken flink wat bomen worden gekapt. Met roze strepen op de weg en op bomen is aangegeven waar de afrastering komt. En dat is een stuk dichter na het bosmeer toe, dan aanvankelijk werd aangenomen. "Het hek komt heel bewust 5 tot 10 meter meer naar achteren, dan op de plekken waar al oude afrastering bestond. Reeën springen namelijk over de omheining heen en belanden in de huidige situatie bijna direct op de weg. Met veel aanrijdingen tot gevolg", aldus de terreinbeheerder.

Uitbreiding
De bomenkap heeft een bosbeheertechnisch reden, die ook zonder hekwerk al zou worden uitgevoerd. De Douglassparren die ooit waren aangeplant om geluidsoverlast van het Henschotermeer voor de omgeving te beperken en om de plas aan het zicht te onttrekken, zijn letterlijk hun doel voorbij geschoten. De bomen zijn inmiddels zó hoog, dat de onderkant dor en kaal is. "We gaan inlandse bomen ervoor terugplanten. Zo krijgen we een tweede laag bomen, die weer aantrekkelijk wordt voor flora en fauna", aldus Ruiter.

De beheerder benadrukt dat recreatie al sinds 1969 de hoofdbestemming van het Henschotermeer is. En die bestemming gaat de exploitant fors uitbreiden. Er komt een klim- en klauterbos, een educatief wandelpand, zowel binnen als buiten de hekken, en een kinderboerderij. Voorzieningen die buiten het recreatieseizoen van oktober tot april vrij toegankelijk zijn. Wie iets te eten of drinken wil kopen kan straks terecht bij de foodtrucks van Iksmeltvoor.nl.

Tarieven
Voor de regelmatige bezoeker gelden goedkopere tarieven. Een driedagenkaart kost 5,90 euro, een weekkaart 12,10 euro en een strippenkaart van vijf dagen 11,80 euro. Een seizoenskaart kost 29,50 euro.

Meer berichten