Foto: Maarten Bos

Duurzaam huis van Peter en Marinka

Door Maarten Bos

Peter en Marinka Haring wonen sinds oktober 2015 in een zelf ontworpen duurzaam en energiepositief huis aan de Arnhemsebovenweg in Driebergen. De woning heeft tal van bijzondere kenmerken en de bewoners stellen niet zonder trots hun huis ieder jaar open voor bezoekers tijdens de duurzame huizenroute.

Peter Haring vertelt: "Op het dak heeft ons huis zonnepanelen. We hebben geen gas maar een warmtepomp en een warmte-terugwininstallatie". Echtgenote Marinka legt verder uit: "We hebben overal duurzame materialen gebruikt. Het is een houten huis met houten muren. De vloeren zijn van steen omdat dat de warmte zeer goed verspreidt. In de kelder hebben we gerecyclede tegels op de vloer, zodat dit plastic niet in het milieu terecht komt".

Het bouwen met duurzame materialen en het niet willen aansluiten op het gas had nog veel voeten in de aarde. Marinka: "Omdat ons huis van hout is wilde niet iedere maatschappij ons verzekeren, daarvoor hebben we echt moeten zoeken. Geen gas hebben wordt nu beleid, maar toen wij dit vier jaar geleden wilden moesten we er nog echt toestemming voor zien te krijgen. We waren zo wel een beetje voorvechters van ontwikkelingen die nu overal plaatsvinden". Peter en Marinka willen graag een voorbeeld zijn voor anderen. Peter: "Wij konden nogal veel investeringen doen. Die betalen zich trouwens terug. Niet iedereen kan dat zo doen maar een ieder kan wel naar eigen vermogen een bijdrage leveren aan duurzaamheid". Dat het huis energiepositief is wil zeggen dat de bewoners meer energie opbrengen dan verbruiken. Peter: "Het overschot gebruiken wij voor onze elektrische auto. We hebben een laadpaal hier aan huis. Op die manier sparen we heel veel uit, en wij rijden zo'n 40.000 kilometer per jaar zonder uitstoot".

De tuin en de keuken verdienen nog aparte vermelding. Marinka: "In de tuin hebben we schuttingen van kokosbast, een afvalproduct. We hebben 15 kilo wormen over de tuin verspreid, de aarde wordt dan mooi losgewoeld en het trekt vogels aan. We hebben zo min mogelijk steen in de tuin en wel veel grind. Dat is dan weer goed voor de waterafvoer. De keuken, de hoge boekenkast en ook de trap zijn van bamboe, natuurlijk materiaal dus",

Het echtpaar heeft een blog bijgehouden rond de bouw van het huis en de tuin. Peter is ook bestuurslid van de coöperatie Heuvelrug Energie en de bouwblog kan onder meer via www.heuvelrugenergie.nl gevonden worden. Peter tot besluit: "Mijn moeder van 92 komt hier graag logeren want zij vindt hier alle voorzieningen die ze nodig heeft".

Meer berichten