Jasper Sinoo en Dave Hardy zijn de nieuwe tuinmannen van de biologisch-dynamische tuin van Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen. FOTO: Marcel Bos
Jasper Sinoo en Dave Hardy zijn de nieuwe tuinmannen van de biologisch-dynamische tuin van Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen. FOTO: Marcel Bos

Nieuwe beheerders voor tuin Landgoed Kraaybeekerhof

Door Marcel Bos

Tuinders Jasper Sinoo en Dave Hardy gaan na de pensionering van Theo Engberts in 2019 de biologisch-dynamische tuin van Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen beheren. De beide tuinders draaien al volledig mee met het tuinteam sinds vorig najaar.

Jasper en Dave deden beiden de deeltijdopleiding Biodynamische landbouw en kennen elkaar van het werk bij een stadslandbouw-initiatief in Amsterdam-West.

Jasper vertelt dat de tuin op het Driebergse landgoed een enorme rijkdom aan groenten en fruit heeft en dat er nog veel meer mee valt te doen. "De grond hier levert zoveel prachtige produkten op, dat Dave en ik het meer onder de aandacht van de Driebergenaren willen brengen," zegt Jasper. De biologisch-dynamische landbouw is inmiddels zodanig breed geaccepteerd, dat bijna iedereen achter deze manier van omgang met de natuur staat. Er zit hier zoveel potentieel in de tuin van het landgoed dat vele Driebergenaren hier van kunnen profiteren. Het gaat vooral ook om beleven qua duurzaamheid. Meer dan 50 soorten groenten komen hier uit de gezonde en rijke grond, die we trouwens voeden met natuurlijke compost."
Nieuw dit jaar bij Kraaybeekerhof is de zelfoogsttuin. Jasper: "Onze zelfoogsttuin is een zogeheten 'CSA-tuin', wat staat voor Community Supported Agriculture. De lokale gemeenschap uit Driebergen en omgeving werken samen in het produceren van gezond voedsel. Burgers betalen jaarlijks een bijdrage om de productiekosten van het landbouwbedrijf te kunnen dekken. In ruil krijgen ze een deel van de opbrengst." De nieuwe tuinman van Kraaybeekerhof vertelt dat mensen uit de buurt een oogstaandeel kunnen kopen en dan mogen zij zelf hun groenten komen oogsten. Met een oogstaandeel kun je iedere week in de oogstberichten lezen wat er die week aan groenten en kruiden kan worden geoogst. "We vinden het fantastisch dat wij de gezonde voordelen van de zelfoogsttuin(en) kunnen delen met de mensen uit de omgeving. Het past geheel in de tijdgeest waarbij we meer in samenwerking met boeren uit de omgeving zo lokaal mogelijk bezig zijn, zodat de produkten niet te ver getransporteerd hoeven worden. Zo houden we onze ecologische voetafdruk klein."

Wilt u ook een zelfoogsttuin op Landgoed Kraaybeekerhof? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op zaterdag 14 april van 15.00 tot 16.30 uur. Voor aanmelding van de zelfoogsttuin mailt u naar: zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl.

Meer berichten