Foto: Marcel Bos

Van bagger tot parel

Door John Beringen

Het was een grote happening in het centrum van Driebergen afgelopen zaterdag, want het voorheen zo verwaarloosde park en de Oranjevijver zijn na een grondige opknapbeurt weer helemaal als nieuw. De beschoeiing is vervangen en de vijver zelf is uitgebaggerd. Een poosje terug zag het er nog troosteloos uit en dreven dode vissen illustratief op het vertroebelde water, of tenminste wat daar nog van over was, want de vijver was grotendeels dichtgeslibd.

Buurtbewoner Dinus Grotenhuis die vanuit zijn werkkamer thuis op de vijver en het park uitkijkt, kon het niet langer zo aanzien. Met al zijn energie mobiliseerde hij de buurtbewoners, schreef hun e-mails en nam contact op met de gemeente.

De afgelopen 2 jaar zette Grotenhuis zich in om park en vijver in het Driebergse centrum weer mooi te maken. "Dit is toch het visitekaartje van Driebergen," zegt hij. "Nu is het weer zo mooi als vroeger en kan er gewandeld worden door gezinnen, kunnen de jongens van de IVA hier hun broodje tussen de middag eten en kunnen vrienden elkaar weer in dit prachtige herstelde park ontmoeten." Dinus Grotenhuis maakt een wijds gebaar en zegt: "Kijk dan toch, is het niet net een ansichtkaart?" En nu was het dan zover, het feest kon beginnen.

Burgemeester Frits Naafs zei bij de officiele opening van het Oranjepark bij het feestelijk versierde terras dat het goed is dat Grotenhuis en buurtbewoners bij de gemeente aan de bel trokken.

Naafs: "Het voorheen zo verwaarloosde park is weer als nieuw en dit toont aan dat wanneer buurtbewoners en de medewerkers van de gemeente gezamenlijk de schouders eronder zetten, er iets moois kan ontstaan. Te zamen werkte men hard om de Oranjevijver weer in oude glorie te herstellen." Dinus Grotenhuis bedankt in aanwezigheid van zijn vrouw de burgemeester en de wethouder.
 

Een bootmuzikant in een leuk bootje zweept vanaf het midden van de vijver de honderden buurtbewoners op tot het zingen van liedjes en even later kan het feest beginnen. Het park was versierd met ballonnen en kinderen mochten vissen te water laten. Het is de bedoeling dat op termijn niet alleen de forel, maar ook o.a. de voorn en stekelbaars weer terugkeren in de vijver. Een buurtbewoonster vertelt dat het straks alleen nog maar mooier wordt. "Binnenkort gaan de waterlelies bloeien, komen de bladeren aan de bomen en is alles weer groen. En kijk die treurwilg daar aan de overkant eens. Is het geen plaatje? Weet je, Grotenhuis heeft zich samen met zijn vrouw met hart en ziel ingezet voor het herstel van dit park en de vijver. Ons als buurtbewoners wist hij te enthousiasmeren hartstochelijk mee te doen, geweldig toch? Het echtpaar Grotenhuis verdient een standbeeld." Bij renovatie Oranjepark zette iedereen de schouders eronder

Meer berichten