Bezoekers met elkaar in gesprek over de film. FOTO: Maarten Bos
Bezoekers met elkaar in gesprek over de film. FOTO: Maarten Bos

GoedVolk vertoont film Tomorrow in Cultuurhuis

Door Maarten Bos

Op 10 april heeft de groep GoedVolk uit de Utrechtse Heuvelrug in het Cultuurhuis in Doorn de film Tomorrow vertoond. De productie vormde het tweede deel van een drieluik dat GoedVolk verzorgt en dat op 24 april wordt afgesloten met een evaluatie-avond. GoedVolk wil met haar activiteiten een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de Heuvelrug.

Twee weken eerder had de documentaire Albatross de aanwezigen geconfronteerd met een harde realiteit, namelijk dat er iets grondig mis is in onze relatie met onze omgeving. Tomorrow bracht deze boodschap evengoed maar voegde er een hoopvol stemmende serie portretten aan toe van tal van initiatieven die mensen wereldwijd nemen om de situatie te verbeteren.

Enkele voorbeelden uit de film. De Amerikaanse stad Detroit had in 1970 twee miljoen inwoners. Nu zijn dat er nog maar 700.000. De achterblijvers wilden iets doen tegen de teloorgang van hun stad en besloten zelf hun voedsel te gaan verbouwen. Deze stadslandbouw moet gaan leiden tot een zelfvoorzienende stad. Het is daarbij beter voor het milieu om het voedsel dichtbij huis te produceren en de nieuwe landbouw zorgt voor de herleving van de gemeenschap. De Deense hoofdstad Kopenhagen wil in 2025 autonoom zijn op het gebied van de energievoorziening. Door het inzetten van wind, zon, water en biomassa betalen de inwoners van de stad nu al een veel lagere energierekening. In Kopenhagen verplaatsen de bewoners zich massaal per fiets en te voet. Dit is te danken aan grote investeringen in wandel- en fietspaden. Het fietsen en wandelen is duurzamer, gezonder, veiliger en ook socialer. Een Deense deskundige zegt in Tomorrow: "Er is geen alternatief, er moet een koolstofvrije stad komen. Steden moeten het initiatief nemen als de naties falen". In San Francisco in de VS wordt 80% van alle afval gesorteerd, hergebruikt of gecomposteerd. De burgers en bedrijven van San Francisco kunnen een boete krijgen als ze niet op de juiste manier recyclen. Als alle steden in de VS 75% van hun afval zouden recyclen levert dit 1,5 miljoen banen op. In Finland wordt geprobeerd met een anti-autoritair onderwijsmodel de leerlingen op te leiden tot zelfstandige burgers die zelf initiatieven nemen en niet afwachten wat de politici doen.

Meer berichten