Leny Mank en Miranda Veelbehr enthousiasmeren hun publiek met oude en nieuwe handwerktechnieken.
Leny Mank en Miranda Veelbehr enthousiasmeren hun publiek met oude en nieuwe handwerktechnieken. (Foto: Hanny van Eerden)

Haken en breien is weer 'hot'

Nu haken en breien weer 'hot' is, bollen van katoen, wol en acryl steeds beter verkrijgbaar zijn in meer winkels, groeit ook de lokale interesse in meedoen en (bij)leren op handwerkgebied. Ook in de zomer.

"Ook in de zomermaanden is handwerken een leuke liefhebberij," zeggen Leny Mank en Miranda Veelbehr. "Wij zijn niet zo zeer bezig met dikke winterkleding, maar met bijzondere projectjes." Mank en Veelbehr trokken 23 april met hun onderwerp nieuwe Zoute Invallers naar de Maarnse bibliotheek. Zij brachten niet alleen spraakmakende werkstukken mee, maar lichtten ook oude en nieuwe technieken toe. Dit aan de hand van onder meer historisch gereedschap, zoals een quimpervak van de rommelmarkt, een breimolen en moderne haaknaalden met ledlampjes voor donkere garens of avondhandwerk. Alles van antiek haakwerk tot en met nieuw gebreid speelgoed en cadeauversieringen passeerde de revu. De uiteenlopende, al of niet functionele kunstwerkjes oogsten verbazing en bewondering. "Moeilijk is het niet," overtuigt Veelbehr. "Zo is haken in ongeveer 2 uur te leren. Er zijn maar 5 verschillende steken en het variëren kan er spectaculair uitzien bij veel kleurgebruik, maar het werk zelf is eenvoudig en rustgevend." Sommige deelnemers beaamden dat het - na veelvuldig toepassen - zelfs te doen is tijdens TV kijken. "Handwerk is zo bijzonder, omdat iedereen zijn eigen stijl ontwikkelt," zegt Vera Blomvik van de stichting Vlinders van Immanuël, tevens Vrijwilliger van het Jaar 2017. "De tijd dat mensen voor 'n prikje oude truien kochten bij de Wereldwinkel en deze uithaalden om bollen voor nieuw werk te creëren is echt voorbij. Bollen zijn bijna overal verkrijgbaar. De verkoop van met de hand vervaardigde producten zorgt binnen onze stichting weer voor een budget voor nieuw materiaal. Naast crisisopvang voor kinderen en de activiteit 'Samen koken, samen eten' om mensen te stimuleren om weer te gaan koken, biedt Vlinders van Immanuël op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur ook 'Haak maar aan' aan de Kapelweg 42. Blomvik: "Deze haakuren zorgen voor gezellige gesprekken. Handwerken is op de basisschool helaas verdwenen, maar een toenemend aantal grootouders neemt nu het initiatief om kleinkinderen hiermee toch vertrouwd te maken. En dat levert wederzijds plezier op."

Meer berichten