Foto: Ellis Plokker

'Slagwerk spelen bij de Harmonie is heel gaaf!

Door Ellis plokker

Twan van Vulpen (12) speelt sinds zijn negende slagwerk bij de Koninklijke Harmonie in Doorn. Zijn moeder, zus en oma spelen ook bij het orkest, net als een aantal neven en nichten. Op zaterdag 12 april gaf het muziekensemble, dat dit jaar 120 jaar bestaat, een concert in het tenniscentrum in Doorn.

 Eén keer per week krijgt Twan les van een gediplomeerde docent en hij oefent op maandagavond met de Tamboers, de slagwerkgroep van de harmonie. Hij speelt slagwerk, dat zijn instrumenten als snaredrums, xylofoon, conga, basedrum, pauken, de gong en het klokkenspel. Daarbij oefent hij op vrijdagavond met de notenkrakers, het leerlingenorkest en hij voetbalt drie keer in de week. Het is geen probleem om dat te combineren met het oefenen voor het orkest, zegt Twan: 'Op maandag ga ik eerst naar voetbaltraining, daarna ga ik naar de Harmonie.'

Twans oma, Ria Veenendaal, speelt trompet: 'Dat is een instrument met drie ventielen, waarmee je alle tonen moet maken. Dat is best lastig. Als je harder blaast, krijg je een hogere toon, maar die hoge tonen moet je ook heel zachtjes kunnen spelen.' Veenendaal is begonnen bij de Doornse Harmonie op haar viertiende en had les tot haar achttiende. Daarna is ze op haar vijftigste weer gaan spelen en nu blaast ze alweer meer dan twintig jaar met de muziek mee. De Harmonie speelt op straat mee bij onder andere de Avondvierdaagse in Doorn en Driebergen, bij het bloemencorso in Aalsmeer en natuurlijk op Koningsdag in Doorn. 'De hele familie kijkt daar naar uit,' zegt Veenendaal.

Ria Veenendaals kinderen spelen klarinet en saxofoon. Verder spelen er nog kleinkinderen, neven en een schoonzoon mee bij de Harmonie. Ze vertelt: 'Verschillende koppels hebben elkaar hier leren kennen. Van andere muziekgezelschappenhoren we wel eens dat het moeilijk is om aanwas te vinden bij de jeugd, maar dat is bij ons geen probleem.' Lachend: 'We zeggen wel eens voor de grap tegen elkaar dat we voor onze eigen aanwas zorgen'.

Kleinzoon Twan vertel dat je goed moet kunnen luisteren naar elkaar om mee te kunnen spelen in een orkest. 'Je kunt niet je eigen melodie spelen, dan klinkt het niet goed. Samenspelen vindt hij heel erg leuk: 'We spelen leuke stukken zoals 'Hey Brother' van Avicii, muziek van Lady Gaga en ook 'Let It Go' uit de film Frozen. Binnenkort, op Koningsdag, mag Twan voor het eerst op straat meelopen. Dat vindt hij 'heel gaaf'. De Koninklijke Harmonie heeft een eigen oefenruimte in Doorn aan de Molenweg. Het orkest oefent op vrijdagavond.

Op zaterdag 21 april speelde de Doornse Harmonie onder andere Nanga Parbat van Michael Geiser. Het thema van het concert was 'Move Mountains, de Nanga Parbat is een van de hoogste bergen van de Himalaya. Indruk maakten ook de Armenian Dances van Alfred Reed en de door Ed van Kommer gecomponeerde stukken voor de tamboers. Het harmonieorkest stond onder leiding van dirigent Casper Dik.

Voor meer informatie, zie www.koninklijkeharmoniedoorn.nl

Meer berichten