Warmtepompen

De juiste beslissing om nu zo snel mogelijk van het gas af te gaan wekt veel beroering. Hierbij moest ik denken aan een demonstratie voor de Amerikaanse ambassade in India. Volgens de demonstranten was de watersnood, destijds, te wijten aan het Amerikaanse maanprogramma waarbij raketten gaten in de hemel schoten. Nu kan de lezer menen; "Ach ongeletterde Indiërs". Hier heb ik al iemand horen verkondigen dat een gemonteerde warmtepomp heeft geleid tot toename van aardstralen(?). Dan te bedenken dat de zon een sudderende waterstof bom is, daar zou ik nu wakker van liggen.


Gelukkig is er een ander verhaal te vertellen. Huurders van Heuvelrug Wonen bijvoorbeeld lijken geheel ontzorgd te worden. Woningen worden naar een A-label gebracht waarbij, en u leest dit goed, de huur 25 euro omhoog gaat, maar de energie kosten 50 euro omlaag. De coöperatie verwerft ook een woning bestand met een hogere waarde. Zorg naar de toekomst betaalt zich hier letterlijk uit. Alleen maar winnaars.

Zo is er in Driebergen een VvE die, een aantal jaren geleden, het gemeenschappelijke dak heeft volgezet met zonnepanelen. Dit bleek zo'n spaarpot dat alle leden een bescheiden bedrag terug ontvingen. Tevens zal er, vanuit deze pot, met slim gebruik van subsidie bij alle woningen het dubbelglas vervangen worden door HR++ glas. Glas dat 2,5 keer beter isoleert en daarbij ook meer privacy en comfort. Tevens zullen de spouwmuren worden nagevuld. Slim en goedkoop wonen in Driebergen!

Als eerste is de gemeente nu aan zet. Er blijkt een te groot aantal gemeentelijk monumenten te zijn. Leuk hoor zo'n bordje naast je deur, maar voor verduurzaming is het een hoop gedoe. Mijn mening: zorg dat u z.s.m. van deze status af bent. Dat een gemeentesecretaris er ooit gewoond heeft zal wel. Alle werkzaamheden, duurzaamheid betreffende, moeten nu absoluut vergunningvrij worden. Dit is college breed toegezegd. Eigenaren, aannemers en energie-ambassadeurs willen aan de slag.

Hoe gaan we vervolgens dit met zijn allen aanpakken? De eerste stappen; isoleren, isoleren en ten slotte isoleren. Bij de huidige nieuwbouw is de eis tot 15 cm isolatie en minimaal hr++ glas. Energie-ambassadeurs kunnen U helpen: klimaatneutraal2035@heuvelrug.nl


Houd op uw dak 5 m2 vrij voor een zonnecollector. De opbrengst is vier keer meer dan bij zonnepanelen. Met zijn boiler een welhaast ideale energie opslag, goed voor de net stabiliteit.

Dan de warmtepomp. Er zijn drie mogelijkheden: warmte uit grondwater, buitenlucht of .... uit ventilatielucht met minimaal verbruik en geluid. De laatste zal het denk ik worden, ook al omdat deze het vocht uit de woning zal zuigen. Eindelijk, U kunt de was op zolder laten drogen en die energievreter, de droger, kan er uit.

Onze vrienden van Heuvelrug Energie kunnen U verder helpen met zonnepanelen; overweeg, met name, deelname aan de z.g. postcoderoos. (www.heuvelrugenergie.nl).
Geloof niet alles wat uw columnist U vertelt. Vertrouwen is goed, controle is beter! Bezoek de zeer actuele site www.milieucentraal.nl.
Aan de slag op de Heuvelrug? www.jouwhuisslimmer.nl

Meer berichten