Kunstenaar Baan Euser uit Driebergen maakte een glas in lood-kunstwerk van het vooraanzicht van het voormalige seminarieklooster. FOTO: Marcel Bos
Kunstenaar Baan Euser uit Driebergen maakte een glas in lood-kunstwerk van het vooraanzicht van het voormalige seminarieklooster. FOTO: Marcel Bos

Plek voor Glas-in-lood kunstwerk

door Marcel Bos

Baan Euser is een kunstenaar uit Driebergen die een glas in loodkunstwerk maakte, die geïnspireerd is op de voorkant van het voormalige Seminarieklooster. Dit kunstwerk dat een tijdrovend karwei was voor Baan, verdient een mooi plekje in het dorp, zodat iedereen het kan bewonderen, vindt de Driebergenaar.

Vanaf juli vorig jaar tot februari van dit jaar werkte ik er iedere dag aan," zegt de glas in loodbewerker. "Het glas moet stukje bij beetje gesneden en geslepen worden, dat is een tijdrovende klus, maar ik ben tevreden met het eindresultaat." Hij leeft niet van de kunst, zegt hij. "Nee hoor, het is puur een hobby.

Toen wij in ons huis aan de Bosstraat kwamen wonen, leek het ons een leuk idee om de aangebouwde serre te voorzien van glas in lood. Toen ben ik een cursus glas in lood-bewerken gaan volgen bij een specialist in Rijswijk, het dorpje vlak bij Wijk bij Duurstede. Zo is het begonnen.

Sindsdien heb ik heel wat glas in loodkunstwerken gemaakt."
De techniek die Baan gebruikt is een combinatie van tiffany en glas in lood en hij wil het glas in lood-kunstwerk graag op een openbare, maar ook veilige plek voor iedereen zichtbaar plaatsen.

"We dachten nog aan de entree van de Seminarieflat, want dat is wel een toepasselijke plek," zegt de kunstenaar, "maar daar is niet iedere bewoner mee eens. Toen dacht ik nog aan de bibliotheek.

Wie nog een leuk idee heeft voor een mooie plek voor dit typische Driebergse kunstwerk, kan mij mailen: baan.euser@ziggo.nl.

Meer berichten