Foto: (vlnr) Jef Helmer, Laurens Touwen en een vrijwilliger in De Delerij in de voormalige Oranjekerk. “Koningin Maxima komt De Delerij openen op 7 juni,” zeggen Touwen en Helmer. FOTO: Marcel Bos
Foto: (vlnr) Jef Helmer, Laurens Touwen en een vrijwilliger in De Delerij in de voormalige Oranjekerk. “Koningin Maxima komt De Delerij openen op 7 juni,” zeggen Touwen en Helmer. FOTO: Marcel Bos (Foto: Marcel Bos)

Máxima komt naar Driebergen!

door Marcel Bos

"Ruim van tevoren hebben we een brief geschreven aan de Koningin Maxima. In de brief verzoeken wij haar om De Delerij te openen." Jef Helmer is bestuurslid van Stichting Vluchtelingkinderen en hij vertelt wat er bij komt kijken voor de koningin daadwerkelijk in Driebergen de openingshandeling verricht. Samen met bestuurslid Laurens Touwen bedacht Helmer het plan om van de opening iets bijzonders te maken.

Driebergen - "Ik weet dat het hoog gegrepen is," zegt Helmer lachend, "maar de brief stelden wij zorgvuldig op. We hadden meerdere argumenten zoals dat het kerkgebouw een mooie bestemming krijgt en dat het aan de Oranjelaan ligt. Koningin Máxima is beschermvrouw van het Oranjefonds, ze is betrokken op recycling en deeleconomie en de activiteiten in De Delerij zijn voor de doelgroep waar Máxima zich voor inzet." Helmer vertelt dat de formule van De Delerij uniek is voor Nederland, want vele maatschappelijke groepen zijn verenigd onder één dak. Laurens Touwen zegt dat niets aan het toeval is overgelaten. "We spraken met de persoonlijke beveiliging van Máxima, met de lokale politie, de gemeente en iemand van de Commissaris van de Koning, maar het ging allemaal in een open sfeer. De hofdame wil bijvoorbeeld weten hoe de trap in dit gebouw eruit ziet waar Maxima op naar boven loopt, inzake de kleding die zij zal dragen. Tijdens het koninklijk bezoek is de beveiliging van de koningin en de toeschouwers belangrijk. Wij kregen nadrukkelijk te horen dat de openingshandeling perfect móet werken, de handeling die Máxima verricht moet uitentreuren getest zijn." Jef Helmer vertelt dat het Koningshuis van alle 140 genodigden de namen en de geboortedata wil weten. "Ik heb met de genodigden contact en vertel hen dat ze hun gegevens op tijd aan mij geven. Wie dit nalaat kan er echt niet in. De beveiliging van de koningin wil die dag namelijk precies weten wat voor vlees zij in de kuip heeft." Touwen vertelt dat Helmer en hij al een paar maanden op de hoogte zijn wanneer de koningin komt. "Dat mocht niemand weten, zelfs mijn vrouw en dochter niet." Helmer: "Als het voortijdig was uitgelekt, dan zou ze waarschijnlijk niet komen." Zodra Koningin Máxima de De Delerij betreedt, zal zij in gesprek gaan met de mensen die hier actief zijn, zegt Helmer. De 2 initiatiefnemers voor het koninklijk bezoek zitten nu ontspannen koffie te drinken bij de koffiebar van De Delerij. "Het is allemaal gelukt," zegt Touwen. "Het was een heel karwei voor we alles voor elkaar hadden, maar nu staat vast dat Koningin Máxima hier midden in het centrum de openingshandeling komt verrichten." "Ja," zegt Helmer tot besluit: "Dat is toch fantastisch?

Meer berichten