De van oorsprong Amerikaanse pianist Romayne Wheeler (76) geeft op 25 mei een concert in Kraaybeek. FOTO: Maarten Bos
De van oorsprong Amerikaanse pianist Romayne Wheeler (76) geeft op 25 mei een concert in Kraaybeek. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Romayne Wheeler in Kraaybeek

Opbrengst voor Raramuri-indianen

Door Maarten Bos

Op 25 mei geeft de van oorsprong Amerikaanse pianist Romayne Wheeler (76) een concert in Kraaybeek in Driebergen. De opbrengst van dat optreden gaat naar de Raramuri-gemeenschap in Noord-Mexico. Wheeler woont al sinds 1992 bij de Raramuri-indianen.

Driebergen - De Amerikaan werd in 1942 in Californië geboren, maar hij groeide grotendeels op in Latijns-Amerika. Hij ontving zijn muzikale opleiding in Oostenrijk aan prestigieuze instituten in Salzburg en Wenen. Sinds 1980 verblijft hij regelmatig bij de Raramuri in Mexico en vanaf 1992 woont hij er zelfs permanent. Wheeler: "Ik wilde me daar vestigen en de opbrengsten van mijn concerten en CD's besteden aan deze gemeenschap, die dat goed kan gebruiken. We hebben er een kleine medische kliniek opgezet die ik zoveel mogelijk ondersteun. Soms krijg ik voor optredens uitbetaald in voedsel dat rechtstreeks naar de Raramuri gaat".

Wheeler studeert vele uren per dag en componeert veel. Hij woont zes maanden per jaar in Mexico. De andere helft van het jaar toert hij over de hele wereld en neemt hij ook muziek op. In Nederland komt hij al vanaf 2012. Zijn verblijf hier duurt ditmaal drie weken en hij geeft dan een reeks concerten. "We zoeken daarbij altijd en overal naar accommodaties die gratis zijn zodat de hele opbrengst naar de Raramurigemeenschap kan gaan", legt de pianist uit. Wheeler speelt een klassiek repertoire maar hij componeert dus ook zelf en laat zich daarbij dikwijls beïnvloeden door de muziek van de Raramuri. "Voor hen is muziek van levensbelang. Belangrijker dan woorden", vertelt Wheeler. De Amerikaan heeft ook verschillende boeken geschreven over deze Mexicaanse indianen.

Wheeler vervolgt: "Raramuri betekent de lichtvoetigen. Zij lopen met gemak 180 kilometer in twintig uur, berg op en berg af. Daarbij blijft hun polsslag hetzelfde. Wetenschappers verbazen zich over dit fenomeen. Het is ongelooflijk. De Raramuri zijn de beste hardlopers ter wereld en zij winnen vaak internationale prijzen. Ze lopen dan op sandalen die ik zelf ook draag en die nauwelijks slijten. Ik woon er nu 26 jaar en ik ben pas aan mijn derde paar sandalen toe". Wheeler treedt al 51 jaar op, sinds 1967. Hij heeft tot nu toe in 52 landen in de wereld zijn muziek ten gehore gebracht. De twee maanden die hij op dit moment in Europa doorbrengt leiden hem onder meer naar Duitsland, Zwitserland en Spanje. Hij geeft dan zo'n 25 concerten. Na Driebergen doet hij in Nederland nog Bennekom en Zandvoort aan. Het is ook mogelijk om Wheeler in te huren voor privé-concerten.

25 mei, inloop 19.30, Kraaijbeek 41, Driebergen

Meer berichten