Foto: Wery Knaven

Biotopenwandeling

Door Wery Knaven

Op zaterdag 25 mei om 09.00 uur vertrokken 12 deelnemers voor een biotopenwandeling door de Bovenpolder West in Amerongen.
Leendert van der Velden, van IVN, leidde de groep om het kasteel heen richting het buitengebied tussen het dorp en de rivier de Rijn.

Tijdens de wandeling opende hij de ogen voor de verschillende biotopen die er in een op het oog eenduidig weidelandschap, te onderscheiden zijn.
Lopend over bruggetjes, dijkjes en langs slootjes kwam de groep uit bij de Rijn. Weer teruggaand door de uiterwaarden ontdekten ze een voormalig spoordijkje.
In vroeger tijden werd hier klei gewonnen en met karretjes over een rails naar de steenfabriek getransporteerd. In het landschap zijn nog steeds de gaten, ontstaan door de klei-afgravingen te zien. Uiteindelijk kwamen ze aan bij de winterdijk, die tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede ligt.

Onderweg hebben we diverse vogels gespot zoals: de rietgors, zwanen met jongen, eenden, etc. Nadat we de dijk waren overgestoken kwamen we op het Landgoed Zuylestein, alwaar we de wandeling hebben afgesloten met koffie op het terras. Op verzoek van alle deelnemers, zal in oktober opnieuw een wandeling worden georganiseerd, maar nu naar de Bovenpolder ten oosten van Amerongen. Zie www.cursusprojectamerongen.nl

Meer berichten