Het schapen scheren is op donderdag 14 juni 2018. Iedereen is welkom bij de Veldschuur van Staatsbosbeheer in Leersum.
Het schapen scheren is op donderdag 14 juni 2018. Iedereen is welkom bij de Veldschuur van Staatsbosbeheer in Leersum.

Schaapherder Jan komt zijn 250 schapen scheren

Zie van dichtbij hoe de schaapherder de schapen ontdoet van hun wollen jas. De schaapskudde van C&K Landschapsbeheer staat op donderdag 14 juni 2018 bij de veldschuur van Staatsbosbeheer in het Leersumse Veld.

Schaapherder Jan komt hier zijn 250 schapen scheren. Een mooie kans om dit van dichtbij te komen bekijken. Heb je de herder altijd al iets willen vragen? Dan is nu je kans!

Onze gedomesticeerde schapen zijn in de loop van de tijd hun natuurlijke vermogen om in de rui te raken, verloren. Schapen met een dikke vacht vallen sneller om. Een schaap dat eenmaal op zijn rug ligt, kan zelf niet meer terugdraaien met alle gevolgen van dien. Verder is de dikke wol een ideale plek voor bijvoorbeeld vliegen om hun eitjes in te leggen. En de larven die hieruit komen, kunnen de schapen ziek maken. Alle reden dus om de schapen een handje te helpen door ze te scheren.

De schapen van C&K Landschapsbeheer voeren, door op de Utrechtse Heuvelrug te grazen, een belangrijk deel van het natuurbeheer in dit gebied uit. Daarom wordt vooraf heel nauwkeurig bepaald waar de kudde moet grazen en hoe intensief. Dit wordt door Staatsbosbeheer met de schaapherders besproken voordat ze het gebied in gaan en achteraf geëvalueerd.
De kudde bestaat voornamelijk uit Veluwse Heideschapen en Schoonebeekers. Beide sobere gezonde schapenrassen met een goed loopvermogen. Ze kunnen per dag zonder problemen grote afstanden afleggen. In samenwerking met Staatsbosbeheer zorgen deze natuurlijke maaimachines er voor dat de heide niet dichtgroeit met bijvoorbeeld berken of bramen. De kudde wordt tussen maart en oktober ingezet en zij zorgen voor het voortbestaan van heide. Het is niet alleen nuttig, het ziet er ook nog eens prachtig uit!

Een schaapherder kan zijn werk niet uitvoeren zonder zijn beste maatjes, de honden! Deze zeer goed getrainde honden helpen de herder met het hoeden van deze kudde. Omdat zij zich volledig moeten kunnen blijven concentreren op de aanwijzingen van de herder is het niet toegestaan om deze dieren te aaien. Neemt u op deze dag uw eigen hond mee? Houdt hem dan aan de lijn!

Het scheren begint donderdag 14 juni 2018 om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Iedereen is welkom bij de Veldschuur van Staatsbosbeheer aan de Maarsbergseweg 18a in Leersum. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Meer berichten