Luitbouwer Jan van Cappelle laat zijn snaarinstrumenten zien en horen. FOTO: Ellis Plokker
Luitbouwer Jan van Cappelle laat zijn snaarinstrumenten zien en horen. FOTO: Ellis Plokker

Middeleeuwse lier en Stradivarius-gitaar

Jan van Cappelle reconstrueert

door Ellis Plokker

Jan Van Cappelle heeft een passie: het bouwen van luiten en gitaren, niet alleen naar historisch maar ook moderne, elektrische gitaren. Van Cappelle woont in Doorn hield op 16 mei een lezing in de plaatselijke bibliotheek. Hij liet verschillende instrumenten zien en horen en vertelde over zijn werk.

Van Cappelle begon met het maken van muziekinstrumenten toen hij veertien was. Later volgde hij een opleiding voor het maken van luiten in België en hij werkte een tijd bij een gitaarbouwer. Van Cappelle: 'Dat was productiewerk, dat sprak me niet zo aan. Juist de combinatie van het met mijn handen en met mijn hoofd werken vind ik interessant. Nu bouw ik historische instrumenten na en ik maak tekeningen van oude instrumenten waarmee anderen zelf een instrument kunnen bouwen. Ik maak ook elektrische gitaren. Die combinatie is uniek.'

Naar aanleiding van resten van oude instrumenten die in Wijk bij Duurstede gevonden zijn heeft Van Cappelle een lier gebouwd. Hij vertelt: 'Het is reconstructie van de lier die de Vikingen gebruikten toen ze in Wijk bij Duurstede waren. Hij lijkt op die van de bard van Asterix en Obelix. Ik ben, samen met een schrijver, bezig met een boek daarover.' Van Cappelle hoopt zijn instrumenten tentoon te stellen in museum Dorestad als dat, waarschijnlijk in de zomer van 2019 heropend wordt. Van Cappelle treedt tevens op als re-enactor op diverse festivals.

Veel mensen kennen de naam van Stradivarius als vioolbouwer, maar hij bouwde ook gitaren. Daarvan zijn er nog maar vijf over in de wereld. Van Cappelle wilde graag een gitaar maken naar ontwerp van deze beroemde bouwer, en onderzocht welke materialen Stradivarius gebruikte voor zijn gitaren en hoe hij te werk ging. Probleem was, dat de gitaren van Stradivarius een erg lange hals hebben en de snaren daardoor niet in een gebruikelijke barokstemming gestemd kunnen worden. Uiteindelijk bouwde hij een lichte gitaar die geschikt is voor een moderne stemming.

Van Cappelle bouwt zijn luiten en gitaren vooral voor musici en conservatoriumstudenten, die op zoek zijn naar een specifieke klank. De tekeningen van oude afbeeldingen van gitaren en luiten maakt hij op de computer, in een tekenprogramma. Als hij dat met de hand zou doen, zou het instrument te duur worden voor de musici. Van Cappelle blogt over zijn werk, in het Engels, want: 'Als ik dat in het Nederlands doe, zijn er maar een paar geïnteresseerden. Nu heb ik duizenden lezers. Vooral in Engeland en de Verenigde Staten is de belangstelling voor wat ik doe groot.' Zie thedutchluthier.wordpress.com.

Meer berichten