Utrechtse Heuvelrug klimaatneutraal?

De Utrechtse Heuvelrug klimaatneutraal in 2035 en zo snel mogelijk van het gas? Als energie-ambassadeur bracht Jaap Jolwerde onlangs een bezoek aan Park Welgelegen aan de Hoofdstraat in Driebergen/Rijsenburg.

door Jaap Holwerda

Verschillende na-oorlogse witte huisjes bevinden zich in een weelderig groen park en het geheel heeft een Engelse uitstraling. Op afstand lijkt het allemaal zo te kloppen, maar wat nooit mag is de spouwmuur isoleren met een van buiten geverfde muur. Door de isolatie zal de buitenmuur namelijk koud worden.

De vochtstroom die altijd van binnen naar buiten loopt, condenseert vervolgens op de buitenmuur. Daar deze muur niet meer kan ademen, krijg je een vochtig huis en op den duur zware schade aan de buitenmuur. Dit probleem is echter wel oplosbaar door het aanbrengen van gevelisolatie die het huis enerzijds een zeer fraai uiterlijk zal geven en aan de andere kant wordt het energieverbruik sterk teruggebracht,. Op deze manier wordt de buitenmuur warm en zal het vochtprobleem opgelost zijn.

Er is alleen een probleem: Haaks op de bovengenoemde oplossing van het vochtprobleem (waar veel huizen momenteel mee te kampen hebben) staan de grote hoeveelheid 'regelridders' waar onze gemeente over beschikt. We hebben het hier over ambtenaren die nog in de vorige eeuw leven, toen de gasbel nog onuitputtelijk leek. Deze ambtenaren hebben regelgeving, handhaving en vergunningen als levensdoel gesteld.

Park Welgelegen is helaas een gemeentelijk monument. Als de buitenmuur wordt geïsoleerd, zullen de buitenmaten van het huis dus iets anders worden. Voorts moeten tekeningen en materialen worden verantwoord en dienen leges betaald worden. Het is een slopend proces van lang onderhandelen en daarna is het nog eens wachten op een beschikking.

Elke burger die geheel passend in de tijdgeest van verduurzaming, op de juiste manier aan de buitenkant zijn huis wil isoleren, zal helaas onvermijdelijk te maken krijgen met regelzucht van de gemeente. Kan het nog gekker? Jazeker, om een leuk voorbeeld te noemen. Er is een verbod om een boom weg te halen die een schaduw werpt op zonnepanelen, terwijl 100 meter van die plek tientallen gelijkende bomen worden omgezaagd. Krijgen we een nieuwe Wethouder Duurzaamheid? Laten we in dat geval hopen dat het iemand is met gezag en visie en die als het moet met de vuist op tafel slaat. Het liefst is het ook een wethouder die zich niet laat 'bijpraten' door de bovengenoemde ambtenaren, want dan worden het vier verspilde jaren. Kies dus altijd voor de energetisch beste oplossing en kijk dan hoe dat het beste in monument of omgeving ingepast kan worden. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn!?

Meer berichten