Thomas Budel en Jord ten Arve zijn gespecialiseerd in knieën en heupen. Foto Ellis Plokker
Thomas Budel en Jord ten Arve zijn gespecialiseerd in knieën en heupen. Foto Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Trainen met een nieuwe heup op grind en kasseien

De Fysioclub in Leersum heeft een nieuw oefenparcours, buiten in de tuin. Het parcours heeft verschillende soorten stoeptegels, afgewisseld met grind en schelpen. Fysiotherapeuten Jord ten Arve en Thomas Budel trainen hier met mensen die revalideren na een knie- of heupoperatie.

door Ellis Plokker

Leersum - Het parcours bestaat uit bestrating met zachte stoeptegels, een op- en afstapje én een paar vierkante meter met kasseien. Net als in Parijs-Roubaix, maar dan om op te lopen. Jord ten Arve vertelt dat zo'n parcours behoorlijk lastig is voor mensen die moeten revalideren na een heupoperatie. Ten Arve: "Mensen met een nieuwe knie of heup komen een paar weken na de operatie hier trainen. Vooral het opstapje, het stuk met schuin aflopende tegels en het grind zijn een uitdaging. Ook mensen die met krukken of een rollator lopen, of mensen die een beroerte hebben gehad en daarna moeilijk lopen, kunnen hier komen oefenen. Veel van die mensen krijgen hier het vertrouwen terug dat ze over straat kunnen lopen. Het is mooi dat wij ze dat kunnen bieden."

 

Jord ten Arve en Thomas Budel zijn gespecialiseerd in de behandeling van knieën en heupen en werken samen met de orthopedische chirurgie van het Diakonessenhuis. Budel legt uit dat zij alle metingen voor nieuwe knieën en heupen doen voor het ziekenhuis, zowel voor als na de operatie. Zo kan de chirurg zien hoeveel kracht mensen hebben en wat ze kunnen ten opzichte van voor de operatie. Budel ziet vooral bij mensen met artrose een enorme verbetering: "Voor de operatie hadden deze patiënten vaak veel pijn. Als je een tijd weinig beweegt door de pijn, dan kun je natuurlijk ook steeds minder. Door de operatie hebben ze niet alleen minder pijn, maar ook functioneel en qua kracht gaan mensen er op vooruit., Daardoor gaan mensen ook weer makkelijker bewegen."

Cliënt Frits Sloos kreeg een jaar of vijf geleden een nieuwe knie. Hij is niet meer in behandeling, maar traint in de sportzaal van De Fysioclub. Daar is altijd een fysiotherapeut aanwezig, die een extra oefening kan aanbieden en er is voor vragen. Sloos vindt het leuk om tijdens de training even te oefenen op het nieuwe parcours. Hij vertelt dat de nieuwe knie het niet goed doet, een extra oefening is dus geen overbodige luxe. Sloos is erg tevreden over de begeleiding van Jord ten Arve. "Hij let heel goed op wat ik doe," vertelt Sloos. De andere knie van Sloos is versleten en moet eigenlijk ook geopereerd worden, maar daar wacht hij nog even mee. In dat geval begint Sloos opnieuw met het de metingen en het behandelingstraject.

Meer berichten