Bernadette van den Hoek verduurzaamt met medebewoners het appartementencomplex op Park Sparrendaal. FOTO: Marcel Bos
Bernadette van den Hoek verduurzaamt met medebewoners het appartementencomplex op Park Sparrendaal. FOTO: Marcel Bos (Foto: Marcel Bos)

Een 'warme deken om ons gebouw'

"Het bestuur van onze Vereniging van Eigenaren zocht het tot de bodem uit hoe we ons appartementgebouw kunnen verduurzamen. Van wel 10 bedrijven kreeg ik een offerte, maar uiteindelijk gingen we met 1 bedrijf in zee en daar hebben we geen spijt van."

door Marcel Bos

Driebergen - Aan het woord is Bernadette van den Hoek, bestuurslid van een appartementencomplex op het Driebergse Park Sparrendaal.
Van den Hoek: "Het was een heel uitzoekwerk hoor, want het komt allemaal heel precies. De ramen van ons appartementengebouw dat bestaat uit 18 woningen, lijken op het oog allemaal precies even groot. Het bedrijf dat de opdracht kreeg meet - in tegenstelling tot andere bedrijven - elk raam precies na. En wat zie je dan? Dat er toch verschil zit in ramen die precies even groot lijken; het gaat soms maar om 2 millimeter, maar ja die gloednieuwe HR++ ramen moeten wel precies passen."
Deze ramen geven volgens de Driebergse veel betere isolatie dan de 30 jaar oude thermopane ramen die erin zaten. Veel bewoners klaagden in de winter ook over de 'koude trek' die ze van de oude ramen voelden opkomen, vaak met koude benen tot gevolg.
"Wat je dan ook krijgt is dat de verwarming er alles aan gaat doen om die ramen op de zelfde temperatuur te krijgen als de binnenwarmte en dat kost veel energie," zegt de bewoonster van Park Sparrendaal ."Die nieuwe moderne ramen houden de kou buiten en de warmte binnen.

Bernadette van den Hoek zegt dat zij zich grondig voorbereidde en inlas voor het bestuur namens de medebewoners tot actie overging. Van den Hoek: "Nu laten we de spouwmuren ook nog eens opvullen met HR+++ EPS Parels, hoog isolerend materiaal. Het is trouwens niet zo dat de hele flat hermetisch is afgesloten, want een huis moet natuurlijk wel ademen, daarom zit er boven de ramen een modern ventilatiesysteem.
Doordat we de muren extra laten isoleren kregen we behoorlijk wat subsidie. Bij het verduurzamen van ons appartementencomplex gaat het trouwens niet alleen om de ramen en de muren, maar wij hebben bijvoorbeeld al vier jaar lang 72 zonnepanelen op het dak en we zijn daardoor zelfvoorzienend in elektragebruik."

De volgende stap is volgens Van den Hoek 'van het gas los.' "koken op inductie is geweldig, vooral als je er eenmaal aan gewend bent. Dit is de toekomst. Kortom, het voelt goed dat we in deze tijdgeest onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen in het terugdringen van de CO2-uitstoot en tegelijkertijd door opwekken van eigen stroom geld terug verdienen. Bovendien hebben we nu minder gasverbruik en meer comfort. Ik raad het iedereen aan."

Meer berichten