Leerlingen op Maupertuus hebben het naar hun zin. FOTO: Marcel Bos
Leerlingen op Maupertuus hebben het naar hun zin. FOTO: Marcel Bos (Foto: Leerlingen op Maupertuus hebben het naar hun zin )

Maupertuus bestaat dertig jaar

(per abuis zijn in de krant de foto's verwisseld van de auteur met die van Maupertuus)

Maupertuus is een particuliere school voor kinderen met leer- en/of ontwikkelingsproblemen en biedt sinds 1988 passend onderwijs aan kinderen van 7 tot 20 jaar. De school heeft kleine groepen van ongeveer 10 leerlingen, waardoor ieder kind meer gerichte aandacht krijgt dan op het reguliere onderwijs. Maupertuus bestaat 30 jaar en voorziet in een groeiende behoefte.

door Marcel Bos

Driebergen - Saskia Spijkers geeft biologieles en zij komt uit het gewone onderwijs. "Wij leveren hier maatwerk aan de kinderen. De leerlingen die elders een moeilijke start hadden, komen hier vaak volledig tot wasdom en het is toch geweldig als zij hier met een diploma van school gaan en aan hun toekomst kunnen gaan werken."

Psycholoog Lonneke Warnier doet onderzoek naar de schoolprestaties van de kinderen, maar zorgt ook voor de contacten tussen ouders, docenten en kinderen. "Sommige kinderen hebben een ontwikkelingsprobleem en dat heeft niets met intelligentie te maken, maar meer met hun achtergrond. Door echtscheiding ouders, verhuizingen of door een ingrijpende gebeurtenis, kan dat negatief van invloed zijn op hun ontwikkeling. Door deze leerlingen intensief te begeleiden en coachen geven wij hen een zetje in de goede richting, want de kinderen voelen zich hier veilig en zij krijgen echte aandacht, die ze op de gebruikelijke scholen niet kregen."

"Ja," vult Saskia aan. "Hier op Maupertuus worden de kinderen gezien en gehoord. Bovendien is het leertraject hier op maat. Einddoel is dat zij hier vertrekken met een diploma. Tijdens een reünie was hier een dame die zei: 'Mijn man zat hier op school, had een geweldige tijd en nu wilde hij Maupertuus terugzien.' "Is dat geen compliment?"

Thuis voelen
Het was een zonnige dag afgelopen woensdag en de kinderen spelen hockey. Casper loopt het veld af om water te drinken. "Ik zat vroeger op een andere school, maar nu zit ik hier. Mijn 1e jaar. Ik heb het hier fijn. Mijn lievelingsvak is rekenen en weet je wat ik later wil worden? Cabaretier." Rosa heeft het ook naar haar zin op Maupertuus. "Hockey vind ik een hele leuke sport, dat speel ik graag. Ik heb het hier naar mijn zin op Maupertuus. Het leukste van school vind ik Nederlandse taal en dan vooral het onderdeel spelling. Dat komt goed uit want ik wil later schrijfster worden."

Gerichte aandacht
Voormalige voorzitter van de school is Reinier van Kuyk die even een kijkje komt nemen. "Ik was ooit in Amerika en daar kwam ik zo'n school als Maupertuus tegen en ik was meteen onder de indruk van het systeem en de leerlingprestaties door de gerichte aandacht die ze daar kregen. Ik dacht dat wil ik ook en toen vroeg ik de schoolleiding of ik hun schoolsysteem kon kopiëren naar een Hollandse en dat mocht. Ik ben blij dat het allemaal zo goed gelukt is, maar uiteindelijk gaat het om het kind dat later goed voorbereid en zelfstandig zijn weg vindt in de wereld."

Meer berichten