Foto: Rene Borkent

Hoe dan ?

column Jaap holwerda

Hoe dan? De vraag die mij regelmatig gesteld wordt wanneer wij het hebben over een energie neutraal huishouden in 2035?Allereerst de, mogelijk, financiële oplossing. Het slimste is het natuurlijk om de zoveelste verbouwing van keuken of/en badkamer eens een paar jaar uit te stellen. Immers door te investeren in energie besparing krijgt U een echt mooi en comfortabel huis.

Een reken voorbeeld; Stel U geeft nu 2000 euro per jaar uit aan energie en U wil naar energie neutraal in 2035? U geeft dan aan het eind 0 euro per jaar uit aan energie. Het is 2018 en maak nu een denkstap. U geeft dan, tussen 2018 en 2035, 17jr lang gemiddeld 1000 euro per jaar uit aan energie. De 2000 euro per jaar leggen we nu, voor energie EN energie besparing, tot 2035 hypothecair vast op het huis.

We spelen dan een bedrag van 17x1000=17000 euro vrij. Geld is, dank aan de zuidelijke Euro landen, vrijwel gratis. Banken als Triodos en ASN willen zo iets graag. Natuurlijk is bovenstaande wel heel beknopt, maar het is vrijwel ¨gratis¨ geld en met 17000 euro komen we heeeel ver.

Zo'n 70% van de energie gaat zitten in het verwarmen van het huis. We kunnen hiervan 80% besparen door het huis goed, van buitenaf met 10 tot 15 cm, te isoleren. De hele constructie wordt warm, koude ruimtes verdwijnen, condens en schimmel worden verdreven. Comfort en geborgenheid alom.

U leest het goed tot wel 15cm isolatie. Google eens ¨Gevel isolatie¨, vooral voor hoek- en vrijstaande woningen een wel heel fraaie oplossing. Natuurlijk ook voor elke woning, zeker daar waar de thermostaat hangt, minimaal HR++ glas. De isolatie van HR++ is 2,5x beter dan bij "gewoon" dubbelglas.

Dan hebben we nog 20% nodig om van het gas af te gaan, zonder dat het elektriciteits verbruik sterk omhoog gaat. Twee apparaten gaan ons hier redden. De zonneboiler met doorstroom apparaat. Vier X efficiënter dan zonnepanelen.Het tweede apparaat is de, vrijwel geruisloze, warmte pomp op ventilatie lucht. De warmte hiervan wordt in de retour leiding van de cv is gestopt. HOERA WE ZIJN VAN HET GAS!!

Dan de elektriciteit. Natuurlijk sluit U de zonneboiler aan op wasmachine en vaatwasser. Het warme water is immers bijna gratis. Indien U alle tips volgt zoals die op www.milieucentraal.nl staan beschreven, hebben we nog 10 zonnepanelen nodig om stroom op te wekken. Heeft U geen ruimte om, naast de zonnecollector, zonnepanelen onder te brengen? Kies voor andermans dak. Volg hiervoor

www.heuvelrugenergie.nl .

Hoe weet ik nu zo zeker dat dit werkt? In de Eifel, gemiddeld 5 graad kouder dan hier, hebben wij een huis waar dit al jaren zo werkt.

Het grote probleem in dit land? Altijd mensen die voor elke oplossing wel weer een probleem bedenken!!

Natuurlijk zal de net stabiliteit wel een ¨dingetje" worden.

En de windmolens? Natuurlijk alleen op zee, een veel betere opbrengst. Niet op het net,veel te onbetrouwbaar, maar wel voor elektrolyse om zo waterstof te maken. Daar kunnen we pas echt leuke dingen mee doen!!!

Meer berichten