De Ronde Tafel

Foto: Ellenoor Piersma

Ellenoor Piersma

Soms word je zo blij verrast. Enige tijd geleden werd ik gebeld. De Ronde Tafel Utrechtse Heuvelrug. De man was druk en had maar twee minuten. Of de Ronde Tafel dit jaar het initiatief de Gouden Diners op De Vijver kon ondersteunen. Voordat ik besefte dat ik had geantwoord, was er weer opgehangen. Toen bleef het stil. Lang.

Een tijdje later informeerde ik eens bij de heren. Of iemand interesse had mee te eten met de ouderen tijdens één van de diners als kennismaking. Geert zat in het buitenland. Misschien kon Egge. Nee, Koen zou komen. Toen Wynand. Oh nee, het werd toch Mark. Na twee keer kwam hij echt.

De heren zijn duidelijk druk. Allemaal tussen de dertig en de veertig jaar oud. In de bloei van hun leven. Vrouwen, kinderen en carrières. En toch hebben ze besloten zich in te zetten voor goede doelen.

'Ik maakte in mijn eentje een heel raar dansje'

Het werd 8 juni. Enigszins vertwijfeld kwam ik bij het Beauforthuis, in Austerlitz. Hun fundraisingsavond. De voorbereidingen waren zo goed als klaar. Drie hele lange rijen tafels waren feestelijk gedekt. De140 houten klapstoelen keurig strak in gelid opgesteld. Een mooie zomeravond. Buiten. Bij de bosrand. Een enorm diner. Deze grootsheid had ik niet verwacht.

Op de tafels lagen een soort boekjes. Of beter gezegd, verzamelingen van plaatjes met aangename spullen en beloofde ervaringen. Skutsjesilen, tickets voor TT Assen, zweefvliegen, sterrendiners, handgemaakte sieraden, tickets voor de aankomst van de Volvo Ocean Race, terraskachel, tas, cabrio rijden, leren schorten, vakantie, VIP-tickets voor de bloemencorso. Kaas, bonbons, wijn, golf flight, boeken, woordenportret, aquarel, vrieskast, beer. En vele kleine schilderijtjes met Vergeet-Mij-Nietjes. Zorgvuldig gemaakt door mensen met een lang mensenleven, maar inmiddels een vervelend haperend geheugen. Bezoekers van het OntmoetingsCentrum van de De Brug.

De vele gasten arriveerden. Gekleed in zomerchic. Jasjes, dasjes, strikken en een enkele heer in een heerlijke idioot vrolijk pak met repeterende plaatjes van flamingo's bij blauwe palmbomen. De dames in jurkjes en op hakken. Het diner werd geopend.

Het werd tijd voor mijn speech over de Gouden Diners die ik organiseer voor oudere senioren. De heren waren weer druk. De veiling- en loterijitems moesten verkocht worden en de gasten vermaakt.

In de vroege uurtjes van de nacht keerde iedereen huiswaarts. Eindelijk rust voor de heren. Enige dagen later werd ik gebeld. Opbrengst van 11.350 euro. Voor eetinitiatieven in onze gemeente. En o.a. voor de Gouden Diners. Blij verrast hing ik de hoorn op. En maakte helemaal in mijn eentje een heel raar dansje en zag in gedachten de vrolijke snuiten van de senioren aan onze Gouden tafel. Een geweldige prestatie. Van die drukke heren. Dank!

Meer berichten