Op zaterdag 30 juni organiseerden  Ton van Hoof en Florian Koopmans een training bij het Doornse Gat. www.tru.nl Foto: Ellis Plokker
Op zaterdag 30 juni organiseerden Ton van Hoof en Florian Koopmans een training bij het Doornse Gat. www.tru.nl Foto: Ellis Plokker

Hardlopen over de Heuvelrug

door Ellis Plokker

Ton van Hoof en Florian Koopmans houden van hardlopen, vooral over onverharde paden in de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Ze hebben een paar maanden geleden de Trail Running Club Utrechtse Heuvelrug opgericht. Op zaterdag 30 juni organiseerden ze een training bij het Doornse Gat, op 14 juli gaan ze met een groep lopen in de bossen bij Leersum. Daarnaast zijn ze kortgeleden gestart met een Clinic van een aantal weken, waarin ze mensen trainen voor een hardloopevenement. 

Ton van Hoof: "Hardlopen op onverharde paden noemen we Trail Running. Dat is veel minder belastend voor je lichaam dan lopen op asfalt, het geeft meer demping."

Florian Koopmans vertelt dat je ongeveer een half uur moet kunnen hardlopen om mee te kunnen doen: 'We nemen veel rustpauzes onderweg en genieten dan van de natuur. We vinden het belangrijk om oog te hebben voor dit mooie stuk Utrecht." Hij benadrukt dat het niet om tijdsdoelen gaat, maar om het plezier en om sterker te worden. De training begint met een warming up en na afloop drinken ze gezamenlijk iets en bespreken ze de training met de lopers.

Koopmans woont in Driebergen en kent het bosgebied rond zijn woonplaats goed, Van Hoof in Amerongen en kent de paden rond Leersum. Samen zetten ze een mooi parcours uit, waarbij ze een uitdaging zoeken voor zowel de beginnende als de meer ervaren lopers. Van Hoof: "We zetten het parcours zo uit, dat de beginnende lopers zich nog betrokken voelen bij de groep. Voor de ervaren lopers zoeken we heuvels op, zodat zij die een keer extra kunnen lopen als ze dat willen." Volgens Van Hoof hebben hardlopers uit Utrecht-stad de Heuvelrug nog niet ontdekt: "Als ze met ons meelopen, zeggen ze dat ze niet wisten dat het zo mooi is en ook zo dichtbij."

Meer berichten