De vijf aanwezige vrijwilligers worden eens  in het zonnetje gezet; ze zijn onmisbaar voor de Kringloopwinkel. FOTO: Maarten Bos
De vijf aanwezige vrijwilligers worden eens in het zonnetje gezet; ze zijn onmisbaar voor de Kringloopwinkel. FOTO: Maarten Bos

Paola en Jennifer zijn onmisbaar

door Maarten Bos

Focus op Kringloop Driebergen

35 jaar geleden werd de Kringloop Zeist gestart. Het idee kwam van mevrouw Riemens-Jagerman die vooral iets wilde doen aan de verspilling en de afvalstroom. Haar motto was: begin ergens, als de zegen erop rust komt het vanzelf goed.

Ook nu is recyclen nog een belangrijk doel van de Kringloop. In dit artikel aandacht voor de Kringloop Driebergen. Met de focus op twee betaalde medewerkers daar namelijk Paola en Jennifer.

Paola vertelt eerst iets over de Kringloopwinkelmedewerkers. Zij zegt: "We hebben hier veel mensen die niet makkelijk terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Zij hebben heel verschillende achtergronden". En over haarzelf: "Ik heb een etaleursopleiding gedaan en Kunstacademie in Utrecht. Ik heb tien jaar een eigen winkel gehad en gewerkt in de thuiszorg. Al die elementen komen nu samen in mijn werk hier voor de Kringloop. Ik vind het heel leuk om spullen te hergebruiken. Het etaleren komt van pas om orde en rust te brengen in al de goederen die hier binnenkomen".

Jennifer vertelt dat zij eigenlijk een juridische achtergrond heeft en dat zij reageerde op een vacature voor de Kringloopwinkel omdat ze graag meer sociale omgang had met mensen. Jennifer: " Het werk is nog veel leuker dan ik gedacht had. Paola en ik doen alles wat komt kijken bij het reilen en zeilen van een winkel, dus inkoop, sollicitatie, boekhouding, en leiding geven aan medewerkers. Sinds ik hier ben ben ik veel bewuster met duurzaamheid bezig omdat dat begrip nu handen en voeten krijgt.".

De winkel krijgt ook wel kunst binnen. De beide medewerkers moeten de waarde daarvan dan beoordelen. Paola: "Dat is een moeilijke kwestie. Jennifer en ik hebben een speciale workshop kunst herkennen gedaan. Voor kunst en ook voor andere artikelen raadplegen we vaak het internet. Soms zitten we ernaast met onze prijzen. Maar dat is ook een charme van de kringloopwinkel. Je kunt hier nog eens wat op de kop tikken". De sfeer in de winkel is heel ontspannen en sociaal. Jennifer: "Het is hier een verlengstuk van je huiskamer. Je krijgt een familiegevoel".

Na afloop van het gesprek gaan de vijf in de winkel aanwezige vrijwilligers op de foto. Paola: "Dat vinden we leuk om hen eens in het zonnetje te zetten. Onze vrijwilligers zijn echt onmisbaar voor ons".

Meer berichten