Wethouder Chantal Broekhuis vervangt dorpswethouder Hans Waaldijk tijdens de Collegetour in Leersum. FOTO: Ellis Plokker
Wethouder Chantal Broekhuis vervangt dorpswethouder Hans Waaldijk tijdens de Collegetour in Leersum. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Discussie over de toekomst van buitengebied Leersum

Ellis Plokker

Wethouder Chantal Broekhuis opent de eerste Collegetour op dinsdagavond 3 juli in de Binder in Leersum. Ze wil tijdens de bijeenkomst in gesprek met bewoners van het dorp over wat zij belangrijk vinden en ze wil weten wat zij van het Raadsprogramma vinden. Maar eerst biedt ze met hoorbare emotie haar excuses aan voor het gesprek dat zij, de burgemeester en de andere wethouders de week ervoor in de trein naar Maastricht hadden. Een medewerker van de Universiteit Maastricht schreef er een blog over en er ontstond commotie in de media over de inhoud van het gesprek.

Leersum - Op deze avond wordt er eerst gediscussieerd in groepjes. Al snel ontstaat een discussie tussen een bewoner uit Leersum-Zuid, die last heeft van de stank van boerderijen in de omgeving. Een van de boeren, die ook aan tafel zit en een paar duizend varkens op zijn bedrijf heeft, zegt dat hij graag willen uitbreiden, maar stuit op bezwaren van omwonenden. De bewoner uit Leersum-Zuid zegt dat hij begrip heeft voor het feit dat boeren te weinig inkomsten hebben, maar is tegen de uitbreiding, want hij is bang voor nog meer stank. De boer zou best iets anders ernaast zou willen doen, bijvoorbeeld caravans stallen, maar hij stuit daarbij op starre regelgeving van de gemeente. De inwoner zou op zijn beurt best meer willen betalen voor het vlees dat hij eet, als dat ervoor zou zorgen dat boeren een beter inkomen zouden hebben. Een mevrouw maakt zich zorgen over het welzijn van de dieren en om het enorme beslag dat vlees eten op de aarde legt.

Over het tekort aan woningen in Leersum oppert iemand dat ouderen die alleen in een groot huis wonen moeten doorschuiven. Alleen zijn er voor hen te weinig woningen, net als voor jongeren. Er moet dus bijgebouwd worden, maar niet buiten de bestaande dorpskern, want dat gebied moet groen en open blijven. Volgens sommigen is hoogbouw geen probleem, maar ook daarover verschillen de meningen. Aan andere tafels is o.a. de verkeersveiligheid en de noodzaak voor een fietstunnel onder de Donderberg-rotonde besproken. Ook de slechte staat van het onderhoud van stoepen in het dorp passeren de revue. Iedereen kan onderwerpen invullen op kaarten. De wethouder verzamelt de ingevulde kaarten met onderwerpen en bedankt iedereen voor zijn of haar inbreng.

Meer berichten