Foto: Maarten Bos

Mooie vakantieherinneringen

Vakanties van vroeger

Dieske Wartena (78) en Rein Ruward (84) wonen beide in Driebergen. Tegenwoordig gaan ze samen op vakantie. Maar ze zijn al wat ouder en hebben mooie herinneringen aan hun eerste reisjes. In de serie vakanties van vroeger ditmaal de verhalen van deze twee Driebergenaren.

door Maarten Bos

Driebergen-Rijsenburg - Dieske vertelt: "Van ongeveer 1947 tot 1950 ging ik samen met mijn moeder of mijn opa en oma in de zomer logeren bij tante Lien en oom Jan in Kesteren. De reis er naartoe vond ik al een feest. Eerst namen we vanuit Driebergen, waar ik woonde, de tram naar Rhenen. Die tram is blijven rijden tot 1949. Dan moesten we met de pont over en vervolgens was er nog de bus naar Kesteren.

Boerderij

Mijn oom en tante woonden op een kleine boerderij. Er was daar geen water, elektriciteit of gas. Het toilet was slechts een poepdoos op de deel. Wassen deden ze zich maar een keer per week. Als kind vond ik die vrijheid heel fijn. Je hoefde niks. 's Avonds kwamen de buren pimpelen. Naarmate de avond vorderde werd het steeds gezelliger en ik mocht dan gewoon opblijven. Dat was onze vakantie".

Gescheiden slapen

En Dieske vertelt verder: "Mijn eerste buitenlandse reis ging in 1959 naar Italië, nota bene met het vliegtuig. Mijn latere man Ruurd was er ook bij. Maar we mochten echt niet op 1 kamer slapen. Ik sliep bij Ruurd's moeder op de kamer en Ruurd sliep alleen".

Fietsvakantie

Rein is weduwnaar, Dieske weduwe en samen vormen ze nu een stel. Rein: "Mijn eerste zelfstandige reis was een fietsvakantie met een vriendje, naar België. Ik was zestien. We kwamen tot de Ardennen. We sliepen in een tentje en toen was het geld op. Na een week moesten we weer terug."

Liften

Rein vervolgt: "In 1960 was ik al wat ouder en ging ik met mijn toenmalige echtgenote naar Parijs. We liften naar die stad. We hadden bijna geen geld bij ons. We vonden een hotelletje in het Quartier Latin. Op een avond kwamen we terecht op een terras aan een dure avenue. De rekening bleek onbetaalbaar en we moesten er stiekem vandoor. Vervolgens zijn we weer teruggelift naar Nederland". Later maakte Rein met zijn jonge gezin verre autoreizen naar landen als Griekenland en Marokko.

Vrijheid en onbezorgdheid

Wat Dieske en Rein vooral herinneren zijn de heerlijke vrijheid en onbezorgdheid van die vroege vakanties. Dieske: "Maar als we er nu samen op uit gaan hebben we het nog steeds fijn. Vorig jaar hebben we nog een heel leuk reisje gemaakt naar Zuid-Limburg".

Meer berichten