Foto: Jaap

Hond en kat

Column door Jaap Holwerda

De lezer van deze column zou kunnen menen dat dit een verwijzing is naar de relatie die ik met mijn Willemieke onderhoud. Niets minder waar dan dat! Vijf jaar wonen we nu, tot ons grote genoegen, in de Seminarie flat te Driebergen. Een weids uitzicht met vele vaste acteurs. Om het gesprek met mijn partner overzichtelijk te houden, hebben we deze acteurs een fantasie naam gegeven. De ¨stoomlok¨ omdat hij regelmatig sigaren wolkjes produceert. Dirk, u weet wel die autonome geest van Koot en Bie, die regelmatig de inhoud van de prullenbakken inspecteert en de voorgevel omdat zij...

Vele passanten voeren een hond met zich mee. Dertig procent van de hondenbaasjes ruimt de poep op. De andere zeventig procent kijkt met trots naar het geproduceerde ¨kunstwerk¨, om het daarna als gift aan de mede burgers achter te laten! Moe van deze ongerechtigheden op mijn pad heb ik wel eens, op ons vorige adres, van leverpastei een gelijkend ¨kunstwerk¨ geboetseerd. Het resultaat mocht er zijn. De eerste passerende hond vergreep zich na een heftige schermutseling, tot afgrijzen van het baasje, aan deze traktatie. De route langs onze woning was daarna een ¨no go area¨. Natuurlijk zijn de BOA's op de hoogte. Daar zij na de welverdiende koffie in actie komen en de honden voor de koffie worden uitgelaten, loopt de gemeente hier overigens een mooie bron van inkomsten mis.

Een aantal malen hebben wij reeën, achtervolgd door loslopende honden, gespot. Zelf ben ik, als fietser, ook wel eens aangerand door een hond. De opgewonden eigenaar verklaarde mij dat het dier nu eenmaal niet tegen draaiende wielen kon. Kleuters en ouderen opgepast derhalve! Honden zijn lief, hmmm dat zal wel. Maar ook zeer onbetrouwbaar, dat kan dan ook niet anders met zo'n laag voorhoofd. Overigens heeft de hond als speur- en geleidehond natuurlijk wel zijn nut bewezen en ach als gezelschap. Willemieke ziet dat wel zitten. Een Jack Russel, die heeft nog nooit in een spiegel gekeken en denkt zelf een buldog te zijn. Het compromis bestaat er dan wel uit, dat we die hond poes noemen. Poezen wat een toppunt van de schepping. Door de oortjes los van elkaar te draaien, kunnen ze twee afzonderlijke geluidsbronnen waarnemen. De vier pootjes zijn onafhankelijk geprogrammeerd opdat geen enkel pootje, in de vensterbank, ook maar iets omgooit. De poes kan in schemer en donker alles zien. Een poes komt altijd op de pootjes terecht en heeft negen levens. Egypte had met de katgod Atum-Ra negen goden. Daar waar het getal drie heilig was. Drie maal drie, de kat dus, is super heilig. Katten die de graanschuren van grote culturen vrij hielden van ongedierte. Hierdoor konden deze culturen zich ontwikkelen.

Ook op de oude Hollandse schepen katten aan boord, om die vrij te houden van ongedierte, waardoor wij nieuwe werelden konden ontdekken. De kat is in het Duits niet voor niets die Katze vrouwelijk dus, schenkt, troost, warmte en liefde. Het boek Catfulness van Paolo Valentino geeft aan dat katten de wijsheid van Zenmeester bezitten. Ook de Weense zenuwarts Sigmund Freud, verklaarde dat: met katten doorgebrachte tijd is nooit verspilde tijd en zo is dat!

Meer berichten