V.l.n.r. Hildegonde Mostert, Jeanine Roos, Annemiek Tubbing en Marjolein van der Valk van de initiatiefgroep Tiny Housing Utrechtse Heuvelrug.
V.l.n.r. Hildegonde Mostert, Jeanine Roos, Annemiek Tubbing en Marjolein van der Valk van de initiatiefgroep Tiny Housing Utrechtse Heuvelrug. (Foto: )

Gezocht: locaties voor 'tiny houses'

'Tiny houses' bieden een oplossing voor een diversiteit aan knelpunten. Dat zeggen Annemiek Tubbing en Marjolein van der Valk uit Maarn, Hildegonde Mostert uit Driebergen en Jeanine Roos uit Leersum van de initiatiefgroep Tiny Housing Utrechtse Heuvelrug.

door Hanny van Eerden

Utrechtse Heuvelrug – Deze nieuwe, minimalistische woonvorm, die niet alleen in het buitenland, maar ook al in Nederland in opkomst is, leent zich zeker voor de Utrechtse Heuvelrug, volgens de initiatiefgroep. "Ook hier bestaat ruim 33% van de markt uit 1 tot 2 persoonshuishoudens, terwijl slechts 5% zich richt op de vraag," zeggen zij. "Overal manifesteert zich de wens om een te ruim geworden woning te verruilen voor een kleine en nieuwe jonge gezinnen binnen te laten, of om een torenhoge hypotheek te vermijden, mantelzorg te kunnen blijven verrichten en meer vrijheid van leven te realiseren. Ook zzp'ers, die doorgaans geen hypotheek kunnen krijgen, hebben met een 'tiny house' kans op een eigen woning." Een 'tiny house' is een veelal zelfvoorzienende, moderne, vrijstaande woning met een vloeroppervlak van 20 tot 50 m2. Deze kleine, vaak luxe huizen staan doorgaans bijeen en zijn eenvoudig te verplaatsen. "De nieuwe Omgevingswet maakt het gemeenten gemakkelijk om bewust te kiezen voor deze in populariteit groeiende, duurzame woonvorm," zegt woordvoerder Tubbing. "Wij vragen onze gemeente dan ook om te faciliteren op dit gebied. Dat betekent onder andere snel meewerken aan (tijdelijke) bestemmingsplan wijzigingen. Dit initiatief is bovendien gericht op het behalen van meer doelen. Het past niet alleen bij de nieuwe Omgevingswet, maar ook bij de raadsprogrammathema's 'Rol van samenleving bij bestuur', 'Vanzelfsprekende zorg voor iedereen' en 'Duurzaamheid en energietransitie'." Ontwerpen en bouwers van 'tiny houses' zijn er voldoende. Tubbing: "Het gaat ons nu om geschikte locaties voor allereerst 5 tot 25 stuks. Ook vragen wij inwoners die belangstelling hebben voor 'flexwonen', zich bij ons aan te sluiten en bij te dragen aan het behalen van dit doel."

Meer berichten