Theo Schippers: 'Een deel van het gras moet nog worden ingezaaid.' Foto Ellis Plokker
Theo Schippers: 'Een deel van het gras moet nog worden ingezaaid.' Foto Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Nieuw asfalt en 4000 vierkante meter gras voor IJsclub Doorn

In de zomer denken de meeste mensen bij het woord 'ijs' aan waterijsjes of een sorbet. Theo Schippers en zijn collega-vrijwilligers zijn al weken druk bezig, ook met ijs, maar dan ijs om in de winter op te schaatsen. De baan van de Doornsche IJsclub heeft nieuw asfalt en daar is Schippers blij mee.

door Ellis Plokker

DOORN - Normaal gaat het asfalt op de ijsbaan zo'n tien jaar mee. Theo Schippers, vrijwilliger bij de IJsclub, vertelt dat er deze keer al na vijf, zes jaar scheuren en bulten ontstonden in het asfalt. 'En dat is lastig ijs maken, dus hebben we de vernieuwing van het asfalt een paar jaar naar voren getrokken,' aldus Schippers. De gemeente Utrechtse Heuvelrug betaalt mee aan het nieuwe asfalt.

Niet alleen het asfalt is vernieuwd, maar ook het gras is nieuw. Dat was nodig, want de nieuwe asfaltlaag is maar liefst 9,5 centimeter dik. Daardoor kwam de baan een stuk hoger dan het gras te liggen. Schippers: 'Wij hadden zelf een potje gereserveerd voor een nieuwe sproei-installatie voor het gras.

Een deel van het nieuwe gras moet nog ingezaaid worden.' De baan is zomers in gebruik als openbare speelplaats voor kinderen uit de buurt. In de winter komen er als het niet vriest hardloopgroepen. Daarnaast komen er het hele jaar selectiegroepen en schaatsclubs uit de regio skeeleren en is er incidenteel een volleybaltoernooi. Er is ook een halfpipe skatebaan.

Nieuwe bocht

Vorig jaar is er al een nieuwe bocht aangelegd op de Doornse ijsbaan, want een bocht lag 's middags in de zon. Daar smolt het ijs het eerst. Schippers: 'Nu kunnen we die bocht een deel van de dag afsluiten. Als de zon na vieren achter de bomen verdwijnt, kan het ijs weer aangroeien. 's Avonds kan er dan weer overal geschaatst worden. Die bocht is betaald door de Stichting Doorns belang en ook daar zijn we heel blij mee.'

Schippers zet zich al bijna 40 jaar vrijwillig in voor de IJsclub, samen met zijn broer Cees en andere vrijwilligers. Op dinsdagavond werken ze met tien tot veertien mensen aan het onderhoud van de gebouwen, machines en de baan. Schippers: 'We hebben er schik in en we zijn vaak de eerste met ijs, want we zijn altijd klaar. En dat is het belangrijkste.'

Meer berichten