Kleurige bloemen en supergezonde groenten in de Landgoedwinkel op Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen.
Kleurige bloemen en supergezonde groenten in de Landgoedwinkel op Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen. (Foto: )

"Beter 's avonds de tuin sproeien"

Theo Engbers is de oppertuinman van Landgoed Kraaybeekerhof. Samen met tuinders Jasper en Dave geeft hij advies hoe om gaan met dit extreme weer. "Ik loop al een tijdje mee," zegt Engbers, "en ik werk al 16 jaar in de biologisch/dynamische tuin, maar zulk weer als dit heb ik nog nooit meegemaakt."

DRIEBERGEN/RIJSENBURG - De tuinman vertelt dat je het beste 's avonds de tuin kan sproeien met water. "Overdag sproeien heeft nauwelijks zin, want dan verdampt al dat water in de zomerhitte meteen. Wat ook handig is het onkruid dat je schoffelt op de grond te laten liggen. Ook de blaadjes kan je laten liggen op de bodem, want dan wordt het vocht beter vastgehouden door de grond."

Dit hete weer is voor iedereen nieuw, maar het gaat erom hoe ermee wordt omgegaan. Theo Engbers vertelt dat het in onze omgeving op de Utrechtse Heuvelrug wel extreem droog is. Engbers: "Moet je nagaan, in mei en juni is er ook al nauwelijks regen gevallen hier, terwijl in andere gebieden in Nederland – zoals bijvoorbeeld Limburg – er grote hoosbuien waren. Het ziet er naar uit dat het de komende weken ook droog blijft. Veel bomen zoals de berk en de lijsterboom hangen behoorlijk slap en er zullen ook zeker bomen gaan sneuvelen in deze zomer." De oppertuinman zegt dat je het ook kan zien aan de rododendrons. "Die hangen slap, maar het is ook een overlevingstactiek van de natuur. Zo verliezen ze minder water. De herfst zal dit jaar vroeger intreden dan andere jaren en de bladeren zullen eerder vallen."

Het is trouwens niet alleen maar negativiteit wat de klok slaat, want er zijn ook bepaalde soorten fruit die er wel bij varen. "Ja," zegt Engbers. "De rode bessen warn nog nooit zo lekker. Normaal proeven ze wat zurig, maar nu zijn ze heel lekker zoet. Ze zijn volop te koop in onze landgoedwinkel. In onze winkel bieden we voornamlijk producten aan uit de directe omgeving, zoals kaas van Zorgboerderij de Hondspol en honing van de Bijenakker in Odijk. Ook doet de sla het goed en de sperciebonen, de prei en snijbiet, en vergeet natuurlijk niet de zongerijpte tomaten uit onze tunnelkas evenals de verfrissende komkommers. Het is niet voor niets komkommertijd! Er zijn inmiddels 65 mensen die hun eigen groenten van het land halen. Ik vind het belangrijk dat men bewuster wordt van de natuur." Wilt u misschien ook uw eigen supergezonde biologisch/dynamisch geteelde groenten en fruit van het land halen bij Landgoed Kraaybeekerhof? Kijk dan voor meer informatie op www.kraaybeekerhof.nl. De Landgoedwinkel is elke vrijdag en zaterdagmiddag open van 12 tot 16.00 uur.

Meer berichten