Het Zwerfsteneneiland bevindt zich in de waterplas van natuurgebied de Maarnse Zanderij.
Het Zwerfsteneneiland bevindt zich in de waterplas van natuurgebied de Maarnse Zanderij. (Foto: Hanny van Eerden)

Overlast agressieve honden

Honden en onbevoegden zorgden afgelopen week voor schade, angst en pijn op en rond het Maarnse Zwerfsteneneiland. Het bestuur van de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland (SVvhZ) maakt zich ernstig zorgen over en de flora en fauna in het gebied en de miljoenen jaren oude stenen.

door Hanny van Eerden

Maarn - Nu het water in de Zanderij laag staat, lukte het 2 loslopende zwarte honden om onder het hek door te kruipen en het Zwerfsteneneiland te bereiken, volgens Mirjam van Oord en Peter Enter van SVvhZ. "Zij joegen daar onze bokken Pjotter en Oeth (Hollandse landgeiten met grote horens) op, evenals Shetland pony Jimmy en Welsh Mountain pony Twinkel," zeggen zij. "Deze dieren vormen sinds kort onze 'duurzame maaimachine' en besparen daarmee bovendien duizenden handwerkeuro's. Met het eten van gras en opschot van bramenstruiken, wilgen en berken houden zij het eiland en de zwerfstenen schoon van woekerende begroeiing." Bergwegbewoners Jan Brokelman en Wim Appeldoorn hoorden het geblaf direct. Enter: "Zij pakten hun verrekijker en belden mij snel, want honden zijn niet toegestaan in dit kwetsbare natuurgebied met veel wild. Nog net op tijd verdreven zij de zwarte onruststokers van het eiland. Helaas renden de honden het rustgebied in, waar op dat moment de schaapskudde Treeker Wissel graasde. Na een sprong over de afzetting verwondden zij 2 schapen in de flank. Dat is in deze tijd van (vochtig) mokweer nogal gevaarlijk, omdat vliegen dan eitjes leggen in open wonden. De schaapherder ontfermde zich over de dieren. Ik kon nog één van de agressieve beesten achtervolgen per jeep, maar raakte het dier kwijt toen hij het bos instoof. Gelukkig hebben we nog wel kunnen voorkomen dat meer schapen zijn afgeslacht."

Team hondenvangers paraat
Zowel de politie, als een team hondenvangers uit Utrecht kwamen aan het incident te pas. Van Oord: "We willen weten wie de eigenaar is van de honden. Ook vragen wij met klem het eiland en de afgraving niet met honden te betreden. Precies zoals het bord bij de entree aangeeft." SVvhZ wil alle overlast graag snel terugdringen.

Gratis bezoeken

Zwerfsteneneiland is verboden voor onbevoegden, maar wel op afspraak of iedere 1e zaterdag van de maand om 11.00 uur gratis te bezoeken onder begeleiding van een gids. Aanmelden kan via: zwerfsteneneiland@studiomirjam.nl.

Meer berichten