Brandweercommandant Gerrit Hardeman met een Opel-Blitz brandweerwagen uit de jaren 50 en een historische handpomp.
Brandweercommandant Gerrit Hardeman met een Opel-Blitz brandweerwagen uit de jaren 50 en een historische handpomp. (Foto: )

Van oud naar nieuw op de Dag van de oude brandweerwagen

door Ellis Plokker

Op zaterdag 4 augustus is het de "Dag van de oude brandweerwagen". Op de Kampweg, in het centrum van Doorn, zijn 45 oude brandweervoertuigen te zien, waaronder vier Ahrens- Fox wagens uit 1926. Deze bijzondere Amerikaanse auto's zijn gebruikt door de Rotterdamse brandweer. Daarnaast zijn er activiteiten voor kinderen en is de allernieuwste brandweerwagen te bewonderen.

Doorn - Op het Kampwegplein is onder andere een stoombrandspuit uit 1910 te zien en een oude stoomspuit uit 1910 te zien, waarmee kinderen blikken omver kunnen spuiten. Ook is ereen springkussen in de vorm van een brandweerauto. 's Middags om 1400 uur gaan de brandweerauto's in een optocht door het dorp, onder andere langs het Zonnehuis en huize Beatrix. Als de wagens terugkomen is er een estafette van de Ludenkapel naar Plein 1923. Hiervoor wordt grondwater gebruikt. Natuurlijk is er een terras met drankjes en hapjes, bovendien zijn er twee tappunten met drinkwater. Op deze 'Dag van de oude brandweerwagen' is ook een stand van de VRU met 3D-brillen. Daarmee kunnen mensen ervaren hoe het is om in een brandend huis te zitten én hoe lastig het kan zijn om daar uit te komen. Alle activiteiten zijn gratis, de brandweervereniging organiseert deze dag met een bijdrage van Doorns Belang en van diverse sponsoren. Brandweercommandant Gerrit Hardeman vertelt dat de technieken van het blussen in de loop van de tijd enorm zijn veranderd: "We spuiten niet meer zomaar met een straal water in de brand. Tegenwoordig nemen we met fijne druppels boven de brandhaard de grootste hitte weg. De contacten met andere diensten en mensen zijn ook onderdeel van ons werk, de ambulancedienst kan bijvoorbeeld om assistentie vragen. Maar onze corebusiness is het blussen van branden, hulpverlening en redden van mensen en dieren."

Lego Incidenten City
Zaterdag is ook Lego Incidenten City aanwezig, een podium waarop Nederlandse incidenten waarbij de brandweer in actie kwam, met legosteentjes is nagebouwd. Kinderen en volwassenen kunnen de nagebouwde incidenten opsporen met behulp van een vragenlijst. Wie er in slaagt de incidenten te vinden, kan meedoen met de prijsvraag. Een leuke manier om kennis te maken met het werk van de brandweer!

Meer berichten