Foto:

Het vakantiegevoel thuis

Column door burgemeester Frits Naafs

Gras dat geel kleurt, bomen die hun bast afwerpen en vijvers die steeds iets grotere oevers krijgen. Beelden die ik normaal gesproken verwacht in pakweg Zuid Spanje, niet op de Heuvelrug. Hitte en droogte hebben onze omgeving stevig in de greep. Een wonderlijk aanzicht en een ontwikkeling die ons voor nieuwe uitdagingen stelt.

Denk bijvoorbeeld aan de brandweer die extra alert moet zijn, zeker in onze natuurrijke omgeving. In zulke droogte is een brandje snel opgewekt. Grote branden voorkomen is de belangrijkste prioriteit van de brandweer. Bij elke melding gaan zij er snel en met extra mensen op af, om te voorkomen dat een paar vlammen omslaan in een grote brand. Hard werk, waar we ze zeer dankbaar voor zijn. En ook onze eigen medewerkers van de buitendienst die hun best doen om het groen in onze gemeente groen te houden, zoals de sportvelden. En zorg voor de dieren, extra water in de vijvers waar vissen verblijven. De brandweer zorgt ook hier voor ondersteuning. En veel dank aan de vele medewerkers van onze verzorgingshuizen die het de bewoners zo plezierig mogelijk maken om de dagen door te komen.

Het is maar goed dat de brandweer met modern gereedschap kan werken, hoewel het op 4 augustus tijdens de Dag van de Oude Brandweerwagen ook mooi was om te zien waar de brandweer vroeger mee werkte, zoals de Ahrens – Fox. Aan activiteiten is er deze zomer sowieso geen gebrek, met bijvoorbeeld leerzame wandelingen door het Amerongse Bos voor kinderen, Municipol in Maarn (een dagje kamperen in de straat), de jaarlijkse Kastelentocht en natuurlijk het Bloemencorso in Leersum.

En op 25 augustus in Driebergen-Rijsenburg de jaarmarkt en de veiligheidsdag. Onlangs was ik op bezoek bij echtparen die hun 60-jarige jubilea vierden. Dat soort bezoeken afleggen blijft één van de leukste onderdelen van het ambt van burgemeester. De echtparen zijn deze zomer VIP-gasten bij het Bloemencorso en zullen de prachtig gemaakte praalwagens bewonderen. Intussen gaat het normale leven natuurlijk ook gewoon door.

Ook voor inwoners die het iets zwaarder hebben, of dat nou vanwege ouderdom, ziekte of andere belemmeringen is. Voor hen kan de zomer ook best een moeilijke tijd zijn, door de hitte, het wegvallen van vaste routines en vrienden en familie die op vakantie gaan. Bij onze cultuur in de dorpen hoort het er ook bij dat we even extra omkijken naar onze dorpsgenoten. Misschien zijn uw buren wel ontzettend geholpen als je een paar extra boodschappen meeneemt, zodat zij niet de warmte in hoeven. Zoiets simpels kan soms heel waardevol zijn.

Ik word er regelmatig aan herinnerd hoe mooi onze gemeente is, als ik op mijn fiets langs de fraaie natuur rijd en inwoners zie genieten bij allerlei leuke plekken om te eten en drinken. Een mooie zomer om ons weer helemaal op te laden voor de komende maanden. Daar hoef je dus helemaal niet ver voor te reizen, zo blijkt. Al fietsend door de Utrechtse Heuvelrug krijg ik telkens een vakantiegevoel zonder weg te zijn. Ik wens u allen nog een mooie (na)zomer.

Meer berichten