Jan Baan en Corine Mulder, twee van de bijna 30 vrijwilligers van de Dierenambulance Woudenberg e.o. FOTO: Hanny van Eerden
Jan Baan en Corine Mulder, twee van de bijna 30 vrijwilligers van de Dierenambulance Woudenberg e.o. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Omgaan met jouw en andere dieren

Tips van de dierenambulance

Warme zomerdagen zijn niet altijd even gemakkelijk voor huisdieren en groot en klein wild. Corine Mulder, Jan Baan en andere vrijwilligers van de Dierenambulance Woudenberg e.o. zetten dan graag een tandje bij.

door Hanny van Eerden

Maarn - Ondanks de verplichte, warme laarzen staan zij ook bij hitte paraat. Ook geven zij tips, zoals 'Koel een oververhitte hond alléén op de buik en voetzolen en laat het dier snel water drinken.' "Dit werk biedt veel voldoening," zeggen zij. "De contacten met instanties en vooral met weggelopen huisdieren herenigde eigenaren zijn altijd leuk. Zo ook het uitzetten in de vrije natuur van dieren uit de opvang, zoals laatst een opgeknapte aalscholver en een snoek, die eerder bijna droog kwam te liggen." Mulder en Baan hebben veel meegemaakt op het gebied van dieren in nood. "Zo reed de ambulance onder meer uit voor ontsnapte emoes, wasberen, slangen uit tuinen en kelders, een damhert op een kruispunt en zelfs eens een alligator," herinneren zij zich. "Uitheemse dieren overleven dit klimaat meestal niet. Het is hier zelden zo heet als afgelopen week. We adviseren eigenaren van exoten dan ook hun terrarium op slot te doen, want deze dieren zijn in staat om glazen ruiten open te schuiven. Alleen Nederlandse slangen houden een winterslaap in een hol in de grond." Mulder en Baan brengen verder graag nog eens jonge vogels onder de aandacht. "Laat hen met rust," benadrukken zij. "Doe geen vogeltjes in een doosje voor ons. De ouders voeren en verzorgen uitvliegers ook op de grond. Zet de kleintjes hoogstens terug in hun nest en verdwijn dan snel, anders kijken de ouders niet meer naar hen om. Verstoor de natuur zo min mogelijk. De vogelopvang is véél te vol." De dierenambulance moet ook te vaak uitrijden voor katten en honden zonder een (recente) chip. "Registreer je huisdier direct," adviseren zij met klem. "Ook bij een overname. Dan weten wij dat het dier niet meer thuishoort in bijvoorbeeld Friesland." Ook scheelt het enorm als een huisdier niet onnodig lang hoeft te verblijven in een dierenasiel. Dit is vaak een stressvolle ervaring voor het dier."

Meer berichten