Ambassadeur Annemarie Huiskes: "Aan plezierig en energiek ouder worden ligt een gezonde en actieve leefstijl ten grondslag."
Ambassadeur Annemarie Huiskes: "Aan plezierig en energiek ouder worden ligt een gezonde en actieve leefstijl ten grondslag." (Foto: )

Gecombineerde Leefstijlinterventie: fit worden en blijven!

Het Gezondheidscentrum Maarn start als één van de eersten met het nieuwe, landelijke zorgprogramma Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit om hulp te bieden bij overgewicht en obesitas.

door Hanny van Eerden

Maarn – Het doel van het zorgprogramma, dat 24 maanden duurt, is het ontwikkelen en behouden van een gezonde en actieve leefstijl. "De GLI bestaat uit advies en begeleiding bij beweging, voeding en gedrag," zegt Gonda van Noppen van Fysiotherapie Maarn-Maarsbergen in het Gezondheidscentrum Maarn. "Hoe jonger mensen met overgewicht, of een verhoogd gewicht gerelateerd gezondheidsrisico hiermee aan de slag gaan, des te beter, al hebben senioren ook zeker baat bij de GLI. Zij gaan zich een stuk fitter voelen en kunnen meer aan. De recentelijke pilot onder volwassenen bewijst de effectiviteit van het programma. Momenteel worden vele zorgverleners opgeleid om het per 1 januari te kunnen aanbieden." Landelijk komt er een potentieel van 5 miljoen mensen in aanmerking. Van Noppen: "In de Utrechtse Heuvelrug komt overgewicht meer en obesitas iets minder voor dan gemiddeld. Drankgebruik ligt hier boven het landelijke gemiddelde. Naast het veranderen van eetgewoonten en het verminderen van drankgebruik pakken we ook rookgewoonten aan. De huisarts kan deelnemers doorverwijzen en per 2019 dekt de basisverzekering de kosten."

De knop omzetten lukt beter met hulp, volgens Van Noppen. "De GLI zorgt er ook voor dat lastige diëten en valse energie-boosts, die bovendien alleen tijdelijk 'werken', van de baan zijn," benadrukt zij. "Een goede leefstijl heeft een leven lang positieve invloed op de bloeddruk en het vermogen om leuk actief bezig te zijn en vermindert of voorkomt onaangename gewrichtsklachten. Vooral een vergrote buikomvang kan chronische ziekten veroorzaken en is een goede indicator om bewust voor een betere leefstijl te kiezen." Van Noppen adviseert eenieder dagelijks zo veel mogelijk te bewegen. "Bewegen moet een vast onderdeel van de dag zijn," zegt zij. "De sociale uitdaging is om ook anderen daarin te stimuleren." Fysiotherapeuten werken voor de GLI samen met diëtisten.

Meer berichten