Jan van Westerneng (67) fietste van de Utrechtse Heuvelrug naar Santiago de Compostella en terug. FOTO: Hanny van Eerden
Jan van Westerneng (67) fietste van de Utrechtse Heuvelrug naar Santiago de Compostella en terug. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Gepensioneerde pakt pelgrimsroute

Jan van Westerneng, lid van de protestante Dorpskerk Maarsbergen, fietste in 3 maanden een katholieke pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en terug. Het werd in totaal een tocht van 5.700 kilometer.

door Hanny van Eerden

Maarsbergen – Het enthousiasme voor deze oecumenisch getinte fietstocht ontstond tijdens een spinning les, waarin Van Westerneng kennismaakte met iemand die de heenweg wandelend vanuit de Pyreneeën ondernam. Al snel haalde hij het pelgrimsboekje bij de Sint Janskerk in Utrecht. "Met de afstempelplaatsen en overnachtingsadressen van pelgrimshuizen en kloosters in mijn bezit, besloot ik eind mei te gaan fietsen," zegt hij. "Dat doe ik liever dan lopen. Alleen zijn ben ik gewend na 44 jaar internationaal vracht rijden. Na Poitiers kwam ik soms ruim een week niemand tegen. Fietsers en lopers kiezen doorgaans voor minder hoog gelegen gebieden. Velen vroegen zich af wat mij bezielde. Ik had na aankomst echter nog meer dan genoeg energie over om niet het vliegtuig te pakken, maar gewoon terug te fietsen." Hij noemt de top van de Cruz de Ferro zijn meest indrukwekkende ervaring. "Op deze verlaten bergtop staat een ijzeren kruis met rondom gestapelde stenen," legt hij uit. "Pelgrims lieten hiermee hun slepende zorgen achter. Ik droeg mijn steentje bij in de vorm van een foto van mijn 2 jaar geleden overleden echtgenote. Zij wist dat ik dacht aan een verre fietstocht." Onderweg bezocht Van Westerneng ook een kennis in een vakantiepark. "Dat uitstapje was mijn enige rustdag," lacht hij. "Verder had ik leuke ontmoetingen. De karige porties eten van de nonnen, die voor henzelf voldoende waren, compenseerde ik met biefstuk en frites 'om de hoek'. Na een zwaar parcours viel ik zo tijdens een uitgebreide lunch nog vóór het dessert in een Frans restaurant in slaap. Een lachend 'Pardon monsieur, dormir?' wekte mij. Na de koffie was ik weer de oude en fietste ik die middag nog eens 20 kilometer. Van hitte had ik weinig last. Wel moest ik in Spanje vaak schuilen voor regen en onweer." "Mijn fietsdoel voor volgend jaar is de tocht naar het Vaticaan."

Meer berichten