Thijs van Hofweegen: "Mijn volgende doel is succesvol deelnemen aan WK parazwemmen in 2019. Dat wordt keihard trainen."  Foto H.v.Eerden
Thijs van Hofweegen: "Mijn volgende doel is succesvol deelnemen aan WK parazwemmen in 2019. Dat wordt keihard trainen." Foto H.v.Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Driemaal Europees goud voor Thijs

Maarnaar Thijs van Hofweegen was tijdens het Europees Kampioenschap parazwemmen in Dublin voor het eerst goed voor goud. Na zijn 1e Europese titel op de 50 meter vrije slag S6, won hij ook de 100 en 400 meter vrije slag.

door Hanny van Eerden

Maarn – Tijdens de Paralympische Spelen 2016 behaalde Europa's beste parazwemmer S6 zilver. "In totaal heb ik met zwemmen, inclusief NJK's, al zo'n 80 medailles verzameld," lacht hij. "Maar driemaal internationaal goud is een prestatie waar ik tot voor kort alleen nog maar van droomde. Het was enorm spannend, maar die spanning heb ik wel nodig om nóg sneller te kunnen zijn. Helemaal tevreden ben ik niet; ik 'diste' tweemaal. De diskwalificatie op de 200 meter wisselslag volgde op te diep zwemmen en die op de 100 meter rugslag kwam na een fout bij het keerpunt. Dat was ook een flinke schok voor mijn bondscoach Sander Nijhuis en assistent-bondscoach Bram Dekker, die mij fantastisch trainen. Gelukkig maakte ik het goed met goud." Na een vakantie is Van Hofweegen weer aan de slag. "Mijn volgende doel is succesvol deelnemen aan het WK parazwemmen in 2019. Dat wordt keihard trainen. Als mijn ontwikkeling zich doorzet, is het misschien mogelijk om op de 100 meter vrije slag nog bijna 2 seconden te versnellen. Op wereldniveau heb ik geduchte concurrentie van vooral een Cubaan, een Columbiaan en 2 Chinezen." Van Hofweegen heeft 25 uur per week zwem- en krachttraining. "Misschien heb ik meer krachttraining nodig. Verder houd ik mij aan een strak dieet. Ik ben gewend aan véél gezonde voeding, volle zuivelproducten en nooit snoepen, roken en drinken. Ik neem hoogstens met Oud & Nieuw een glas champagne, mits de jaarwisseling niet midden in een trainingsperiode valt." Op de langere termijn wil hij nog driemaal deelnemen aan de Paralympische Spelen. "Ook volg ik een opleiding tot badmeester," zegt hij. "Daarvoor loop ik nu stage. Wie weet ga ik werken in de Amerena, waar ik train." Van Hofweegen opende dit nieuwe zwem/sportcomplex afgelopen voorjaar, samen met minister Bruno Bruins.

Meer berichten