Frits Koens demonstreert Tai Chi bij het Henschoter meer tbv zijn eigen Tai Chi dvd die hij uitbracht. FOTO: Marcel Bos
Frits Koens demonstreert Tai Chi bij het Henschoter meer tbv zijn eigen Tai Chi dvd die hij uitbracht. FOTO: Marcel Bos (Foto: Marcel Bos)

Tai Chi beweging, goed voor lichaam en geest

Frits Koens uit Driebergen geeft Tai Chi-les in Buurthuis De Brug aan ouderen. "Tai Chi was oorspronkelijk een Chinese vechtsport als onderdeel van Kung Fu, maar nu is het vooral een bewegingsleer die louterend werkt voor lichaam en geest," vertelt Tai Chi-leraar Koens. "Vooral ouderen hebben er baat bij, want door de 'meditatie in beweging' neemt hun kracht toe in botten en spieren. Bovendien is het zeer goed voor de motoriek. Veel ouderen vallen en breken daardoor hun heup. Vaak is het einde dan in zicht, maar door Tai Chi te doen, neemt het aantal valpartijen met 50 procent af."

door Marcel Bos

Driebergen - De Tai Chi leraar heeft vroeger last gehad van een hernia in de rug. Operaties volgden en op een bepaalde moment had hij zoiets van 'nu moet alles anders.' Koens besloot gezonder te leven, meer te bewegen en betere voeding tot zich te nemen. Bij Tai Chi speelt concentratie een grote rol en zo leer je je te focussen op datgene waar je mee bezig bent. Frits Koens heeft een hele stapel boeken op tafel gelegd die over Tai Chi gaan. "Het is wetenschappelijk bewezen dat deze bewegingsleer niet alleen mentaal sterker maakt, maar ook het lichaam wordt er gezonder van. Tai Chi helpt je uithoudingsvermogen te vergroten en het risico op verwonding dat gepaard gaat met zwakkere spieren en botten, neemt af." De vroegere krijgskunst wordt steeds populairder in gezondheidsclubs en gemeenschaps- en seniorcentra. "Tai Chi gaat met trage bewegingen waarbij veel concentratie vereist is," vertelt Koens. "Het is geschikt voor alle leeftijden en er is geen sprake van overbelasting. Het is een zachte ontspannende activiteit die goede ademhaling vereist, maar waarbij je niet overdadig zweet of buiten adem raakt. Je hebt alleen comfortabele, losse kleding nodig. Het is een goedkope activiteit die je overal kan beoefenen." De Driebergse Tai Chi-leraar vertelt dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat ruim 94 procent van de Tai Chi-beoefenaars positieve effecten ondervonden. "Het is voor bijna iedereen zeer gezond," zegt Koens.

Tai Chi Chuan is een Chinese bewegingsleer waarbij je door ronde, vloeiende en harmonieuze bewegingen je lichaam ontwikkelt naar een hoger niveau van gezondheid. Door intensief en nauwkeurig de bewegingen te volgen, leer je bewust omgaan met je lichaam en geest. Je bouwt je lichaam op naar een staat van innerlijke gezondheid en vele ziekteverschijnselen zullen verdwijnen.

Je zult bijvoorbeeld minder last hebben van hoofdpijn, maagpijn en stress. Oude meesters noemden Tai Chi Chuan ook wel de methode voor een gezond, lang en gelukkig leven.

Meer berichten