links Peter Haring en rechts Huib de Vriend voor de elektrische auto die wordt ingezet voor proefritjes tijdens de duurzaamheidsmarkt. FOTO: Maarten Bos
links Peter Haring en rechts Huib de Vriend voor de elektrische auto die wordt ingezet voor proefritjes tijdens de duurzaamheidsmarkt. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Week van de duurzaamheid

In de week van 8 tot en met 13 oktober, is het de Week van de Duurzaamheid. Op 10 oktober is het daarbij Dag van de Duurzaamheid. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben Heuvelrug Energie, de energie-ambassadeurs en de Lions Club Utrechtse Heuvelrug de organisatie van dit gebeuren op zich genomen. Op 9, 11 en 13 oktober zijn er evenementen gepland in Maarn, Driebergen en Doorn.

door Maarten Bos

Utrechtse Heuvelrug - Peter Haring en Huib de Vriend zijn vrijwilliger bij Heuvelrug Energie. Haring is ook lid van de Lions Club. Beiden waren nauw betrokken bij het opzetten van de bijeenkomsten. Peter zegt: "De eerste avond in Maarn wordt geopend door wethouder duurzaamheid Rob Jorg. We komen op 9 oktober bij elkaar in De Twee Marken.

Vijf thema's

Op de verschillende samenkomsten komen steeds vijf thema's aan de orde: energie (warmte), water(verbruik), voeding, vervoer en duurzaam gebruik (van materiaal). Dat hoeft niet altijd op je eigen dak. Met de thema's doorlopen we eigenlijk een dag in het leven: 's ochtends sta je onder de douche (water), daarna eet je (voeding)en dan ga je ergens naartoe (eventueel met de elektrische (deel)auto)". Huib legt verder uit: "Nadat de thema's zijn ingeleid kun je er verder over praten in kleinere groepjes. Je kunt op maximaal drie thema's dieper ingaan. Burgemeester Frits Naafs opent de tweede avond in Driebergen in Nieuw Salem. De bijeenkomsten in Maarn en Driebergen duren van 19 uur 30 tot 21 uur 30".

Anders van opzet

"Maar", vertelt Huib, "de derde dag is anders van opzet. Op 13 oktober hebben we ook een duurzaamheidsmarkt in het Cultuurhuis in Doorn. Van 12 tot 16 uur zijn de markt en de andere programma-onderdelen te bezoeken. Tijdens de markt is er van alles mogelijk. Zo kun je meedoen met een workshop duurzaam koken en een proefrit maken in een elektrische auto of op een elektrische fiets. Het evenement wordt afgesloten door wethouder Jorg".

Duurzaamste inwoner

Aan het begin van de Week van de Duurzaamheid wordt ook gestart met een nieuwe verkiezing van de duurzaamste inwoner van de Heuvelrug. Belangstellenden kunnen op de website van Heuvelrug Energie en die van de gemeente, een enquête met tien vragen invullen. Dat leidt tot een duurzaamheidsscore van maximaal 24 punten. Heuvelrug Energie stelt op basis van de resultaten voor het tweede jaar op rij een Duurzame top 100 van de Heuvelrug samen. Invullen kan vanaf 9 oktober.

Mailen kan naar: weekduurzaam@heuvelrugenergie.nl

Meer informatie: heuvelrugenergie.nl/weekduurzaam

Meer berichten