Bestuursleden Rudolf Laane en Monique van Hattem de Tombe van Stichting Onroerend Goed Kraaybeekerhof en Hettie Kooiman (links voor) verantwoordelijk voor de bloementuin bij de vervallen kas op Landgoed Kraaybeekerhof. Deze kas wordt gerestaureerd en is medio februari 2019 klaar. 
Bestuursleden Rudolf Laane en Monique van Hattem de Tombe van Stichting Onroerend Goed Kraaybeekerhof en Hettie Kooiman (links voor) verantwoordelijk voor de bloementuin bij de vervallen kas op Landgoed Kraaybeekerhof. Deze kas wordt gerestaureerd en is medio februari 2019 klaar.  (Foto: redactie)

Restauratie historische kas

Eigenlijk is het een circulair project

De historische kas op Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen is gebouwd rond het jaar 1875 en is dus bijna anderhalve eeuw oud. Met zijn specifieke vorm is de kas een opvallende verschijning op de tuin van het landgoed. Inmiddels is de kas vervallen en is het onverantwoordelijk om nog plantjes te houden en zaaigoed op te kweken. Sommige ruiten zijn stuk en anderen zijn uit de roestige sponningen gevallen; kortom te gevaarlijk om daar rond te lopen, laat staan te werken.

Monique de Tombe is verantwoordelijk voor het duurzaam beheren van de opstallen op het Driebergse Landgoed en zij vertelt dat ze de benodigde financiën van de betrokken fondsen zo'n beetje rond heeft, dus de herbouw kan nu beginnen. "Het is geen renovatie," stelt De Tombe nadrukkelijk, "en de kas wordt ook niet gesloopt en opnieuw opgebouwd, maar het wordt gerestaureerd. Dat betekent dat we oude materialen van de kas die nog intact zijn opnieuw gebruiken. Eigenlijk is het een circulair project." De bestuurder van de Opstallen van Landgoed Kraaybeekerhof (waar al 40 jaar biologisch-dymanische landbouw wordt bedreven) vertelt dat de kas in oude luister wordt hersteld. De Tombe: "Het is dus wel enkel glas zodat de zon goed zijn warmte binnen de kas kan afgeven en we krijgen ook nog een speciale ladder zodat we de ramen steeds op tijd kunnen wassen. Dat is belangrijk want we gaan de kas goed onderhouden, zodat het in goede staat blijft." Zij zegt dat zij bij de restauratie van de historische kas advies en begeleiding krijgt van dé man op het gebied van het restaureren van historische bouwwerken, Ben Kooij, werkzaam bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. "De restauratie van de kas is speciaal ambachtelijk werk," zegt De Tombe. "Het begint aanstaande vrijdag en wethouder Chantal Broekhuis zal het officiële startschot voor de verbouwing geven." Los van het historische belang van de restauratie, heeft de kas nog een functie. "Ja," zegt de Tombe. "Met deze kas verleng je het teeltseizoen van 30 naar 50 weken." De bestuurder van Stichting Onroerend Goed Kraaybeekerhof vertelt dat in de toekomst de andere bouwwerken op het landgoed ook een opknapbeurt krijgen. "We zijn van plan de fruitschuur en de ijskelder ook aan te pakken, maar first things first; eerst de historische kas. Als alles meezit kan de kas medio februari van het volgend jaar aan het begin van het seizoen in bedrijf gaan. We leven hier bij de seizoenen, daarom is dit een prachtig project." De landgoedwinkel is open op vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. In de moestuinen van Landgoed Kraaybeekerhof zijn vrijwilligers altijd welkom. Kijk voor aanmelding of meer informatie de website.

www.kraaybeekerhof.nl

Meer berichten