Manita Brunekreef van Natuurmonumenten bij een aantal tonderzwammen
Manita Brunekreef van Natuurmonumenten bij een aantal tonderzwammen (Foto: Ellis Plokker)

Paddenstoelen spotten in het bos

Door Ellis Plokker

Op pad met de boswachter

Het is herfst in de Kaapse bossen. De bomen beginnen te verkleuren en de paden liggen bezaaid met heel veel beukennootjes en eikels. Manita Brunekreef werkt sinds ruim een jaar als boswachter Communicatie en Beleven bij Natuurmonumenten en vertelt graag over de paddenstoelen en dieren in het bos.

Hiervoor werkte Brunekreef als communicatiemedewerker bij een bank. Nu heeft ze een prachtige werkplek in de Kaapse bossen, vlakbij landgoed De Ruiterberg. Brunekreef vertelt dat er wel meer dan vijftig verschillende soorten paddenstoelen voorkomen in de Kaapse bossen. Op de heide vlakbij de Ruiterberg groeit een tonderzwam, die ook wel tondelzwam wordt genoemd. Deze paddenstoel is licht ontvlambaar en werd vroeger gebruikt om vuur mee te maken of om het vuur te laten smeulen. Even verderop staat een klein, doorschijnend wit paddenstoeltje: een plooirokje. Vlakbij leven elfenbankjes op een omgevallen boom.

Op de Utrechtse Heuvelrug staan veel beuken, eiken en sparren. In het bos zijn ook open velden met heide. Brunekreef vertelt dat die velden belangrijk zijn voor insecten en amfibieën, zoals de levendbarende hagedis. Dat is een klein hagedisje dat haar jongen bij zich draagt in een vlies, dat kapot gaat als de jongen ter wereld komen. Brunekreef: "Laatst liep ik hier een rondje met een collega, we kwamen boskrekeltjes en het zoemertje tegen, een sprinkhaan die een apart soort geluid voortbrengt." Ze draait rond met haar handen om te laten zien dat het geluid van het zoemertje aanzwelt en weer afneemt. Naast grote zoogdieren als de ree leven er ook boommarters en knaagdieren als eekhoorns in de Kaapse Bossen. Het is ook een leefgebied voor vogels, zoals roodborstjes, kerk- en bosuilen en buizerds.

Brunekreef zag ook tijgerspinnen, die ook wel eens wespenspin wordt genoemd. Enthousiast vertelt ze dat het een mooi geel met zwart spinnetje is, dat laag bij de grond een bijzonder web maakt, met een soort zigzag erin.

In de Kaapse bossen zitten ook adders, een aantal woont er in de buurt van de Helenaheuvel op de heide. Brunekreef: "Het is een beschermde diersoort, we mogen ze niet weghalen of verplaatsen. Bij de Helenaheuvel is een hondenlosloopgebied. We vinden de adder prachtig en hij is niet gevaarlijk, behalve als hij zich direct bedreigd voelt, maar dan moet je er wel bijna op gaan staan. Een adder zal proberen vluchten als er gevaar dreigt."

Brunekreef heeft tips voor wandelaars: Wie bij de parkeerplaats begint met de rode of blauwe wandelroute komt onderweg vliegenzwammen tegen, de rood-met-witte-stippen paddenstoel. Je ziet ze ook bij de uitkijktoren. Beukennootjes rapen en pellen is leuk voor kinderen. Die zijn eetbaar, net als tamme kastanjes. "Of kom paddenstoelen spotten met een gids."

Meer berichten