De kinderen van groep 8 van Basisschool De Hoeksteen in Leersum hebben er zin in.
De kinderen van groep 8 van Basisschool De Hoeksteen in Leersum hebben er zin in. (Foto: Ellis Plokker)

Kinderen ruimen zwerfafval op

De kinderen uit groep acht van basisschool de Hoeksteen in Leersum gaan het komend schooljaar zwerfafval opruimen in de buurt. Op 10 oktober tekende leerling Jori namens de klas een convenant met meester Mark Timmer en wethouder Chantal Broekhuis. Een convenant is een lijstje met afspraken tussen de school en de gemeente, Ook coördinator Zwerfafval Adrieke van Herk was aanwezig.

Leersum - Groep acht van De Hoeksteen adopteert een stukje van de omgeving en houdt dat schoon. Een keer in de maand trekken de kinderen gele hesjes aan en gaan ze op pad. Dan nemen de prikkers mee die de gemeente beschikbaar stelt. Mark Timmer vertelt dat hij in de lessen aandacht besteed aan zwerfafval en dat de kinderen enthousiast zijn over het project.

De kinderen kennen de gevaren van zwerfafval, ook in de buurt: "Dieren kunnen plastic opeten en er dood van gaan," zegt een jongen. "Via het strand komt het in de zee en dan wordt het een grote plastic soep. Dan kunnen vissen, vogels en walvissen daardoor doodgaan", weet een ander. "Kan het dan via de vissen ook in onze maag terechtkomen?" vraagt iemand. Adrieke van Herk bevestigt dat.

Wethouder Chantal Broekhuis zou het liefst willen, dat niemand meer iets op straat gooit, maar dat is moeilijk. Een jongen uit groep acht gooit soms kauwgom weg, een ander kind doet dat met het plastic dat om het rietje van een pakje drinken zit. Het duurt vijftig jaar voordat kauwgom verdwijnt, vertelt Adrieke van Herk, en plastic gaat zelfs nooit meer weg. Weer een ander neemt het afval mee en gooit het thuis weg. "Heel goed", zegt de wethouder. Ze vertelt dat de gemeente zwerfafval opruimt, maar dat kost veel geld. Daarom wil de gemeente graag dat bewoners helpen. De mensen die dan doen, kunnen dat aangeven op een digitale kaart.

Veel scholen in de Utrechtse Heuvelrug doen mee, net als de Hoeksteen. Daarmee treden ze toe tot het Prikkersgilde. Chantal Broekhuis: "Fijn dat jullie mee willen doen!"

Het Prikkersgilde op de digitale kaart

De Hoeksteen is een van de basisscholen in de gemeente die zich aansluit bij het Prikkersgilde. Dat houdt in dat leerlingen om de paar weken zwerfafval opruimen in de omgeving van de school. De gemeente levert veiligheidshesjes, grijpers en vuilniszakken en voert het afval als dat nodig is af. Ook is er educatiemateriaal beschikbaar over zwerfafval. Bewoners kunnen zich ook aansluiten bij het Prikkersgilde en dat aangeven op een digitale kaart. Voor meer informatie: www.heuvelrug.nl/zwerfafval.

Meer berichten