Foto: Jaap Holwerda

De vierde macht

Column door Jaap Holwerda

Op weg naar een "energie neutrale" gemeente in 2035. Toekomst voor alles en ieder die dit (te) drukke land bewoont. We worden overspoeld door goedbedoelde informatie, waarbij het lijkt of dat het Leger des Heils de macht heeft overgenomen. Een comfortabele en warme woning, is dicht bij huis, die kunt u het beste voor ogen houden. Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Goed tegen de; koude, warmte, vocht, schimmel, geluidsoverlast en een lege beurs. Als het netjes en in stapjes gedaan wordt, is het financieel beheersbaar en uw huis wordt er ook nog veel fraaier van. Tot 80% van het gasverbruik kan worden bespaard. De andere 20% kunnen vrij simpel gehaald worden, zonder dat het elektriciteitsverbruik sterk omhoog gaat. Begin dus altijd met isolatie, het sluitstuk is eigen opwekking. Uw huis wordt een waar wel bevinden!

Maar..... , altijd een maar! Woning huurders en eigenaren willen. Het is te financierën door een voorschot te nemen op de toekomstige besparing (Google; Hoe dan? Jaap Holwerda). Onze aannemers kunnen het. Maar helaas onze gemeente blijkt niet in theorie, maar in de praktijk een grote dwarsligger! Zelf heb ik moeten constateren dat ik, als Energie Adviseur, elk vocht, schimmel en koude probleem kon oplossen. Echter steeds weer kruisen 'regelridders' van de gemeente ons pad. Door u betaald stellen ze de meest onmogelijke, vaak ook financiële, eisen. Nu denkt u wellicht hij kletst maar wat. Uit een onderzoek, binnen onze gemeente, blijkt dat de burger wantrouwig is naar de overheid en daarbij de gemeente ziet als de grootste drempel om tot een duurzamere samenleving te komen. Een onderzoek dat binnen de gemeente bekend is!

Voorafgaand aan de Raadsverkiezing d.d. 21 maart jl, mocht ik aanwezig zijn bij een 'verkiezings'bijeenkomst. Een duurzame samenleving was hier het onderwerp. In bezit gekomen van de microfoon heb ik de stelling voorgelegd; "kies altijd de beste technische oplossing, kijk daarna hoe dit in omgeving of monument ingepast kan worden". Alle aanwezige partijen onderschreven deze stelling, ja er zou zelfs een spoedprocedure gestart worden om de 'regelridders' dit op te dragen. Immers de raad is toch, namens de burger, de baas! Nu zes maanden verder? U kunt het raden!

Mag ik eens drie namen noemen; Dick, Hugo en Florien of de drie liberale partijen die nu, in de raad, de meerderheid hebben. Neem nu een breed gesteund besluit, zodat we nu eindelijk eens aan de slag kunnen om onze gemeente nog beter te maken. De 'regelridders', naast de trias politica, de vierde macht geef hen een gereedschapskist en stuur ze de dorpen in. De cursus bouwfysica wil ik hen wel geven.


En .... dames en heren van de politiek, leges berekenen aan burgers die hun huis verduurzamen? De paarse krokodil wordt er groen van.


Zorg ervoor dat er over tig jaren gesproken wordt over die Raad die de moed en daadkracht heeft gehad om de Utrechtse Heuvelrug tot een duurzame samenleving te maken. Uw vijfde macht; jaapholwerda@gmail.com

Meer berichten