Joris loopt meestal op blote voeten, maar als hij dat niet doet gebruikt hij de vibram five fingerschoenen. FOTO: Maarten Bos
Joris loopt meestal op blote voeten, maar als hij dat niet doet gebruikt hij de vibram five fingerschoenen. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Joris Stolker toonbeeld duurzaamheid

door Maarten Bos

Een bijzondere levensstijl

Op 9 oktober is een nieuwe verkiezing van de duurzaamste inwoner van de Heuvelrug van start gegaan. Van 9 tot en met 13 oktober was het ook de week van de duurzaamheid. Alle reden om het licht te laten schijnen op een inwoner van de Heuvelrug die bewust met duurzaamheid bezig is. Dit keer gaat de aandacht uit naar de 33-jarige Joris Stolker uit Driebergen. Hij houdt er een bijzondere levensstijl op na, al vindt hij het zelf heel gewoon. Zo probeert hij onder meer zo verpakkingsvrij mogelijk te leven.

Driebergen - Joris vertelt: "Ik werk voor een grafisch bedrijf. Ik maak daar websites. Het werken met computers dat ik daar doe vind ik niet zo duurzaam. Soms heb ik het daar moeilijk mee. Ik doe er dan toch zoveel mogelijk aan door niet vaak een nieuwe computer aan te schaffen en te werken voor opdrachtgevers waar ik achter sta. Een telefoon vervang ik ook niet snel".

Joris legt verder uit: "Als je in de moderne maatschappij leeft en een baan hebt zul je toch compromissen moeten sluiten. Ik doe dat maar ik probeer mijn principes te handhaven,. Toen ik jonger was, was ik heel radicaal. Ik kon bijtend naar anderen zijn om mijn gelijk over te brengen. Dat heb ik nu afgevlakt. Ik ben milder en luchtiger geworden. Dat heb ik mede door de zogenaamde Sedona-methode bereikt. Die manier van denken leert je meer tevreden te zijn met hetgeen je wel bereikt". "Maar ik probeer nog wel degelijk mensen te beïnvloeden. Als ik boodschappen ga doen heb ik altijd een katoenen tas en diverse zakjes bij me. Ik koop nooit een plastic tas. Ik wijs andere klanten vaak op de voordelen van zo plasticvrij mogelijk inkopen. Helemaal plasticvrij winkelen kan trouwens niet altijd. Maar het kan veel beter. In Nederland zijn we van 200 plastic tasjes per persoon per jaar naar 50 stuks gegaan. Maar een "Derde Wereldland" als Kenia verbiedt alle plastic tasjes. Lopen wij dan niet achter? En als er een verpakkingsvrije winkel zou zijn zou ik daar de inkopen doen".

Ook op het punt van vervoer is Joris duurzaam. Hij zegt: "Ik heb eerst mijn auto en daarna mijn motor weggedaan. Nu heb ik een zogenaamde speedpedelec. Dat is een elektrische brommer, waarbij je moet trappen en dan ondersteuning krijgt. Hij haalt 45 kilometer per uur. Een uitkomst. En ik ben ook duurzaam met betrekking tot mijn eigen lichaam. Ik sport veel, loop vrijwel altijd op blote voeten en ik dompel mijzelf geregeld onder in koud water van 0,5 graden C. Daarnaast vast ik regelmatig, meestal een dag, heel af en toe langer. Zo onderhoud ik mijn lichaam".

Het onderdompelen in koud water doet Joris in het kader van de Wim Hof Methode. Hij is ook Wim Hof Methode instructeur. En Joris loopt dus meestal op blote voeten, maar als hij dat niet doet gebruikt hij schoeisel dat natuurlijk om de voeten sluit. Inmiddels heeft Joris de test voor de top 100 van duurzame inwoners van de Heuvelrug gemaakt. Joris: "Ik had 14 punten". Dat is een mooie score.

Meer berichten