Wethouder Gerrit Boonzaaijer feliciteert een tevreden Huib van Alfen, koster van de Andrieskerk. FOTO: Hanny van Eerden
Wethouder Gerrit Boonzaaijer feliciteert een tevreden Huib van Alfen, koster van de Andrieskerk. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Restauratie Andriestoren is voltooid

door Hanny van Eerden

Monument open voor publiek

De heropening van de 16e eeuwse Andriestoren ging afgelopen woensdagmiddag gepaard met het luiden van de kerkklokken. De torentop kwam begin 2015 al gereed.

Amerongen – Tot voor kort zag het er niet best uit voor de Andriestoren, volgens wethouder Gerrit Boonzaaijer. "Met steun van de Provincie Utrecht konden we echter ook deze tweede restauratiefase bekostigen," verklaarde hij. "Het Parelfonds droeg het leeuwendeel bij met een gift van 225.000 euro."


Koster Huib van Alfen is tevreden met het herstel. "Tijdens de restauratie was het een hele organisatie om alle geplande huwelijken door te laten gaan," zegt hij. "Veel Nederlandse stellen die hun bruiloftsfeest boeken bij Kasteel Amerongen, besluiten bij een bezoekje aan de Andrieskerk vaak al binnen 5 minuten dat zij hier in het huwelijk willen treden. Gelukkig vallen er nu geen brokken meer naar beneden en is de toren weer mooi, en veilig - onder mijn begeleiding - te beklimmen."


Jan Roest, directeur Erfgoed Projecten van Van Hoogevest Architecten in Amersfoort, beaamt dat de Andriestoren één van de mooiste torens is van de Provincie Utrecht. "Het monument heeft niet alleen bijzondere details, zoals het siermetselwerk, maar past ook fantastisch in het landschap," zegt hij. "Wij hebben niets veranderd, maar ons uitsluitend toegelegd op de instandhouding. Zo bepaalden we de keuze voor de vervangende bakstenen en de natuursteen. Ook zagen we erop toe dat daar de juiste afwerkingsslag op ligt. Natuursteen wordt behakt en die slag is bepalend voor het beeld."


Gerrit Blom van restauratiebedrijf De Bonth van Hulten in Nieuwkuijk had het project in uitvoering. "De toren heeft bijzondere metselverbanden," zegt hij. "Ongeveer de helft is opnieuw gevoegd. Ook hebben we bijna een kwart van alle natuursteen vervangen en zijn de galmborden, die nauwelijks meer een deklaag hadden, donkergroen geschilderd. Terwijl genoten we van de omgeving."

Meer berichten