Janine Caalders: "De Utrechtse Heuvelrug is een van de mooiste gebieden in Nederland". Foto: Ellis Plokker
Janine Caalders: "De Utrechtse Heuvelrug is een van de mooiste gebieden in Nederland". Foto: Ellis Plokker (Foto: )

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug bestaat 15 jaar

door Ellis Plokker

Janine Caalders is voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op 11 oktober bestond het Nationaal Park precies 15 jaar. In het begin, in 2003, ging het om het gebied tussen Rhenen en de A12. Inmiddels is het park uitgebreid tot de A28, voorbij Zeist. Daarmee is het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug het op één na grootste bosgebied van Nederland.

Doorn - Volgens Caalders is de Utrechtse Heuvelrug is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het bestaat niet alleen uit bos en heide, maar ook uit landgoederen, kastelen en buitenplaatsen. Caalders wil met het Nationaal Park zorgen voor een goede samenwerking tussen alle partijen die met de Heuvelrug te maken hebben. Dat zijn beheerders van de natuurgebieden zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, de gemeenten, horeca-ondernemers en de ondernemersverenigingen uit de dorpen op de Heuvelrug. Daarnaast zijn er veel particuliere eigenaren van landgoederen die meedoen. Caalders wil samen met deze partijen ervoor zorgen dat het Nationaal Park over vijftig jaar nog net zo mooi is als nu. Ze overlegt daarom met de Provincie Utrecht en met de verantwoordelijke minister over de toekomst van het gebied. Bijvoorbeeld over de financiën, want het onderhoud van alle wandel- en fietspaden kost veel geld. Caalders: "We willen ervoor zorgen dat mensen zo veilig mogelijk kunnen wandelen en fietsen. Daarnaast organiseren we activiteiten zoals de Beleefweek in de herfstvakantie en hebben samen met onder andere Staatsbosbeheer een project voor het onderwijs gestart, Natuurwijs." Ze benadrukt dat het Nationaal Park geen eigenaar is van grond.

Ieder jaar worden er miljoenen wandelingen en fietstochten gemaakt in het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. Caalders wandelt zelf graag door de Kaapse Bossen of over het Leersumse veld. Op veel plekken mogen mensen komen, maar er zijn op de Heuvelrug ook gebieden waar dieren kunnen rusten, want: "de natuur is er voor mensen én dieren." De afgelopen jaren zijn er een aantal nieuwe ecoducten aangelegd, die ervoor zorgen dat dieren zich gemakkelijker kunnen verplaatsen. In de toekomst wil Caalders nog beter samenwerken met de ondernemers. En misschien komen er in de toekomst wel edelherten. De gemeenten Soest en De Bilt gaan over een paar jaar ook meedoen, dan wordt het park nog groter. Caalders: "Laten we het samen mooi houden."

Meer berichten