Mieke Sinkeldam van Lekker in Driebergen gaf workshops 'Duurzaam koken' in de Doornse Cantina. FOTO: Hanny van Eerden
Mieke Sinkeldam van Lekker in Driebergen gaf workshops 'Duurzaam koken' in de Doornse Cantina. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: )

'Winst voor het milieu en de portemonnee…'

Elektrisch rijden, waterberging, zonnepanelen, windmolens, isolatie, reparatie, alternatieven voor plastic en hergebruik van materialen zijn alle toekomstbestendig, maar er is meer winst te behalen.

door Hanny van Eerden

Doorn – 'Een Week Duurzaam' richtte zich 13 oktober ook op het duurzaam bereiden van voedsel. Dat is winst voor het milieu én de portemonnee, volgens Mieke Sinkeldam, eigenaar van Lekker in Driebergen en 'Ondernemer van het Jaar 2014 van de Utrechtse Heuvelrug'.

"Koop allereerst gezond in en vermijdt snacks en snoep," geeft zij als tip. "Ook suiker- en alcoholhoudende dranken hebben een hoge klimaatbelasting, evenals rood en bewerkt vlees.

Wie plantaardige en volkoren producten, groenten en fruit, ongezouten noten, ei, hummus en niet te veel zuivel op tafel zet, is goed bezig." Sinkeldam is geen voorstander van voedsel dat van ver komt. Haar winkel aan De Traaij noemt zij een verzamelpunt van streekproducten. "Het transport van (inter)nationale producten heeft een hogere klimaatimpact," zegt zij.

"Regionale seizoenproducten zijn bovendien goedkoper, ook als de producent een eerlijke prijs krijgt. Ik koop veel rechtstreeks in bij de lokale boer." Met Meldelt Tillema van UmaMeats bracht zij het in opkomst zijnde zeewier voor het voetlicht.

"Zeewier vervangt zout," zegt Tillema. "Het geeft smaak aan het eten en maakt vlees en vis mals en sappig." Hij demonstreerde dit met biefburgers, die het publiek positief verrasten. Aan de workshops 'Duurzaam koken' van Sinkeldam kwam eveneens zeewier te pas.

De deelnemers bereidden er salades mee en schepten het door tortillabeleg. Anderen gingen aan de slag met jong ganzenvlees. Verder kwamen voedsel- en energieverspilling aan de orde.

"Maak een weekmenu en een boodschappenlijstje," adviseert Sinkeldam. "En gebruik een keukenweegschaal en maatbekers. Neem nooit een te grote pan en houd er zo mogelijk het deksel op. Kies ook voor zuinige manieren van koken.

Stop om te beginnen met koken op gas en kies voor groene stroom."

Zij introduceerde vervolgens de 'strokrat', waarin een pan met goed doorkookt suddervlees uren kan nagaren zonder stroomgebruik.

Meer berichten