Foto:

Wandelen rond de Wetering

Leen Doeve begon zo'n vijftien jaar geleden met de aanleg van een wandelroute tussen Driebergen en het gebied rond de Langbroekerwetering. Sindsdien bedenkt en onderhoudt hij klompenpaden, samen met andere vrijwilligers en met organisaties als Landschap Erfgoed Utrecht.

Driebergen – Aan de noordkant van Driebergen zijn veel wandelpaden, maar aan de zuidkant van Driebergen waren er toen weinig wandelmogelijkheden. Er waren geen onverharde verbindingen vanuit Driebergen naar Beverweerd. Landschap Erfgoed Utrecht begon in die tijd met het ontwikkelen van klompenpaden. Doeve: "Voor ons, een groepje vrijwilligers, kwam dat mooi uit. Zij wilden onverharde wandelpaden aanleggen, waar je oude boerderijen tegenkomt. En wij wilden meehelpen." Er kwam een nieuw pad, van het oude klooster in Driebergen naar de Langbroekerwetering. Vandaar uit is het maar een klein stukje over de weg naar Beverweerd. Via Beverweerd kun je langs de Hondspol naar de Gooyerdijk. "Zo kun je een rondje lopen en ontstond het Aderwinkelpad," vertelt Doeve. Dit klompenpad begint bij het Wapen van Rijsenburg, aan de Hoofdstraat in Driebergen, maar je kunt ook aan de Engweg beginnen. Wandelaars komen onderweg mooie oude boerderijen tegen, bijvoorbeeld aan de Gooyerdijk.

Met een groepje vrijwilligers bedenkt Doeve nieuwe routes én verbindingen tussen bestaande routes: "Dan doen we onderzoek naar wat er mogelijk is. Soms ga ik een paar keer op de koffie bij een landeigenaar om te praten over toestemming om over zijn land te lopen." Als dat geregeld is, maakt hij een folder met een kaart. Ook zorgt hij samen met anderen voor de bewegwijzering. Wekelijks lopen er honderden mensen over de klompenpaden ten zuiden van Driebergen, Doorn en Leersum. Wandelaars schrijven reacties op de website als: "Ik woon al heel lang in dit dorp, maar dit mooie stuk kende ik niet". Doeve wandelt zelf ook graag door Langbroekerwetering. De komende tijd wil hij nog meer verbindingen maken tussen de klompenpaden in het gebied.


Klompenpaden in de Utrechtse Heuvelrug

Klompenpaden zijn wandelroutes door het boerenland, vaak over onverharde paden en langs cultuurhistorische plaatsen zoals landgoederen en oude boerderijen. In Driebergen begint het 12 kilometer lange Aderwinkelpad, in Doorn is er het Gimbornpad, dat gedeeltelijk door het Bomenmuseum loopt. In het buitengebied ten zuiden van Doorn en Leersum zijn drie routes: het Cotlandenpad, het Overlangbroeksepad en het Gerrit Achterbergpad. Voor meer informatie: klompenpaden.nl en www.de-voetstap.nl.

Meer berichten