Corneille (rechts) tijdens zijn op één na laatste verjaardag in de tuin van zijn huis in Frankrijk. Op de foto, v.l.n.r.: Corneille ‘s zoon Dimitri, Hilly Hiltermann, Corneille ’s vrouw Natasja en Boudewijn Hiltermann.
Corneille (rechts) tijdens zijn op één na laatste verjaardag in de tuin van zijn huis in Frankrijk. Op de foto, v.l.n.r.: Corneille ‘s zoon Dimitri, Hilly Hiltermann, Corneille ’s vrouw Natasja en Boudewijn Hiltermann. (Foto in bezit: Boudewijn Hiltermann)

Unieke kunstexpositie van Corneille

Verkoopexpositie in Bergse Bossen

Van 9 oktober 2018 t/m eind maart 2019 hangen 80 prachtige, kleurrijke werken van kunstenaar Corneille in Hotel Bergse Bossen in Driebergen. Guillaume Cornelis Beverloo, beter bekend als Corneille, werd in 1922 geboren in het Belgische Luik, als kind van Nederlandse ouders. Hoewel grotendeels autodidact, volgde hij tussen 1940 en 1942 enkele kunstcursussen aan de Amsterdamse Academie. Hier raakte hij bevriend met medestudent Karel Appel, met wie hij later CoBrA oprichtte.

Driebergen - Kunstenaars als Matisse, Picasso en Klee waren zijn grote inspiratiebronnen. Corneille groeide uiteindelijk uit tot één van de populairste Nederlandse schilders van zijn tijd. Zijn werk geniet nog steeds grote nationale en internationale bekendheid.


Pindakaas en hagelslag

De werken die in Bergse Bossen hangen zijn eigendom van kunstverzamelaar Boudewijn Hiltermann. Vijfendertig jaar geleden ontmoetten Corneille en Hiltermann elkaar tijdens een tentoonstelling. Deze ontmoeting ontwikkelde zich, met name de laatste tien jaar van het leven van de kunstenaar, tot een bijzondere vriendschap.
Iedere twee à drie weken bracht Hiltermann een bezoek aan zijn creatieve vriend in diens huis ten noorden van Parijs, met in zijn koffer pindakaas en hagelslag en zelfs eenmaal een poffertjespan, om poffertjes te kunnen bakken. Corneille was hier zo dol op was en miste het in Frankrijk.


Grafische weergaven

De gezondheid van de oude Corneille ging echter langzaam maar zeker achteruit en de kunstenaar was op den duur niet meer in staat om nieuwe schilderijen te maken. Omdat er toch inkomsten gegenereerd moesten worden, om in het levensonderhoud en de verzorging van Corneille te voorzien, hielp Boudewijn Hiltermann Corneille en diens vrouw Natasja aan inkomsten. De schilderijen die de kunstenaar in eigen bezit had, konden namelijk gebruikt worden om een grafische weergave van te maken; een litho, zeefdruk of een gravure. Deze werden door Corneille en Natasja gecontroleerd op kwaliteit en bij akkoord stuk voor stuk gesigneerd door Corneille zelf.

Enkelen hiervan hangen ook in Bergse Bossen. Drie grote kunstolifanten voor de Olifantenparade (een grootse openluchttentoonstelling met als doel het redden van de met uitsterven bedreigde Aziatische olifant) zijn de laatste werken die Corneille voltooide. Eén van de drie polyester olifanten van Corneille ging, tijdens de veiling, van de hand voor maar liefst 68.000 euro. Corneille zelf was niet bij de veiling aanwezig: hij overleed helaas drie dagen voor de veiling van start ging.


Boudewijn Hiltermann was één van de zeer weinige bezoekers die Natasja in die laatste jaren nog toeliet bij haar echtgenoot. Rondom het overlijden van haar man vroeg zij Hiltermann om op te treden als woordvoerder van de familie.


Bergse Bossen

Bergse Bossen is vereerd expositieruimte te mogen zijn voor deze bijzondere verkooptentoonstelling van het indrukwekkende, kleurrijke werk van Corneille. Tot april 2019 sieren zijn werken de muren in de gangen, de lobby, lounge en het Grand Café van het hotel in Driebergen. Toegang is gratis. Geïnteresseerd? Wandel gewoon het hotel binnen en vraag bij de hotelreceptie naar de lijst met alle werken.

Verkoopexpositie

Alle werken zijn te koop. Ook enkele kleine varianten van de olifanten worden te koop aangeboden. Daarnaast vindt u gedurende de expositie (en zolang de voorraad strekt) bij Bergse Bossen ook leuke kleine (cadeau)artikelen van de hand van Corneille.


Nog meer Corneille

Meer informatie over de verkoopexpositie in Bergse Bossen: www.bergsebossen.nl/corneille. In het Stedelijk Museum Schiedam is momenteel ook een schitterende overzichtstentoonstelling van Corneille te bezichtigen.

Meer berichten