Foto:

Duurzame levensstijl studente Isabel

Sinds 9 oktober is het weer mogelijk online de test te doen van duurzame inwoner van de Utrechtse Heuvelrug (te vinden op de website van Heuvelrug Energie en van de gemeente). Met het invullen van enkele vragen kan gemakkelijk de eigen mate van duurzaamheid worden vastgesteld. Een van de deelnemers is Isabel Schoenmakers (20), studente psychologie en Engels en wonend in Driebergen.

door Maarten Bos

Driebergen - Isabel: "Enige jaren geleden ging ik zelfstandig wonen en het mooie daarvan was dat ik de regie over mijn eigen leven in handen kon nemen. Ik ben flexitariër geworden en ik eet alleen heel af en toe nog vlees. Mijn kleding koop ik vooral in kringloopwinkels en ik krijg ook veel van mijn moeder en mijn vriendinnen. Meedoen met de laatste mode interesseert me niet erg, maar zou zelfs op deze manier nog best kunnen. Verder doe ik natuurlijk aan het scheiden van afval, koop ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij in en gebruik ik geen plastic tassen. Sommige van mijn medebewoners staan open voor wat ik aandraag, maar anderen zien er het belang niet van in."

Een hele goede invloed op wat Isabel wil bereiken gaat uit van haar werk bij een biologische supermarkt in Driebergen. Isabel vertelt: "In die winkel koop ik biologische producten met werknemerskorting. Ze gebruiken er zo min mogelijk plastic. Bovendien doe ik er ook heel veel kennis op. Als iets over de datum is of om een andere reden niet meer verkocht wordt, mogen de medewerkers het mee naar huis nemen. Ik eet veel uit deze zogenaamde derving. Dat is dan weer heel duurzaam."

Isabel heeft geen auto en doet alles op de fiets of met het openbaar vervoer. Isabel: "Maar vliegen doe ik af en toe wel. Ik ben gek op Engeland en ga graag naar Londen. Ik heb dan meestal niet veel tijd, dus dan moet ik wel met het vliegtuig. Dat is ook nog eens het goedkoopst." Al met al haalde Isabel een zeer behoorlijke score in de duurzaamheidstest. Isabel: "Wat ik bijvoorbeeld ook nooit doe is een nieuw boek kopen of in ontvangst nemen als ik nog iets heb liggen om te lezen. Ook daarin wil ik gematigd zijn. Boeken zijn erg verleidelijk."

Ook binnen het gezin waar Isabel uit komt is er veel in beweging gekomen. Isabel: "Mijn stiefvader weet veel van duurzaamheid en heeft me sterk beïnvloed. Mijn moeder is er geleidelijk aan ook in meegegaan en mijn broer is nu zelf vegetariër. Mijn ouders denken erover een auto te kopen die geheel rijdt op zonnepanelen. Dat vind ik erg leuk. Afval scheiden deden we altijd al en we hebben thuis nu nauwelijks nog restafval."

Isabel is een mooi voorbeeld voor veel haar generatiegenoten en ook voor anderen. Zij probeert heel gedreven, maar toch ook op een ontspannen wijze, haar idealen in praktijk te brengen. Heuvelrug Energie maakt tijdens het lokaal klimaatdebat op 11 december in het Cultuurhuis in Doorn de uitslag van de test bekend. Meedoen kan tot eind november.

Meer berichten