Foto: HANS DIRKSEN FOTOGRAFIE

Eropuit in de herfst

Politieke column door Chantal Broekhuis (wethouder)

Het is echt weer herfst! Ik kan daar enorm van genieten. De kleurenpracht van onze bossen is prachtig om te zien. Ik wandel er graag met Max, onze hond. Wat wonen we toch in een mooi gebied, met veel natuur, landgoederen en kastelen. Als je er zelf woont en dagelijks in verblijft ben je je daar soms helemaal niet meer bewust van. Maar het is echt een voorrecht.

Achttien oktober was ik op de vijftiende verjaardag van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een belangrijke motor achter deze natuurpracht. Het Nationaal Park is een samenwerking tussen eigenaren, overheden, maatschappelijke organisaties, ondernemers en veel vrijwilligers. Met elkaar zetten wij ons in om natuur, landschap en erfgoed op de Heuvelrug de toekomst te waarborgen en zorgen wij ervoor dat inwoners, groot en klein, natuurliefhebbers, recreanten en sporters hiervan kunnen blijven genieten.

De verjaardag werd ook met de kinderen in het Nationaal park gevierd. Zo'n 4.000 kinderen kregen allemaal een rugzakje met spulletjes en informatie voor een bezoek aan het jarige natuurpark. De eerste rugzakjes mocht ik uitreiken aan kinderen van groep 5 van basisschool de Wilhelminaschool in Amerongen, waarna zij samen het Amerongse bos introkken voor een leuke en leerzame speurtocht. Later in de week zag ik op landgoed Broekhuizen een andere groep leerlingen met hun nieuwe rugtasjes de mooie natuur verkennen. Enorm veel lol hadden ze met elkaar. Leuk om te zien.

Ik zou willen dat kinderen vaker van dit moois genieten en lekker de natuur ingaan. Deze week kwam in het nieuws dat kinderen tegenwoordig meer achter het beeldscherm zitten dan dat zij buitenspelen. Met als gevolg, bijziendheid, slaapproblemen, wisselende stemmingen, moeite met sociale contacten, verminderde schoolprestaties, overgewicht, depressie en gameverslaving. De gevolgen zijn dus best ingrijpend. Het is belangrijk dat we ons daar goed van bewust zijn. Het is ook één van de oorzaken van de stijgende vraag naar jeugdzorg.

Er is echt wat voor nodig om dit tij te keren. Artsen adviseren ouders om kinderen onder de 2 jaar geen televisie meer te laten kijken en de totale schermtijd voor oudere kinderen terug te brengen tot hooguit twee uur per dag. Ook adviseren zij geen beeldschermen meer op de slaapkamer van kinderen te plaatsen. Dat vraagt wat van ouders en van kinderen.

Iets niet meer mogen is lastig. Iets leukers doen is veel aantrekkelijker. En er is zoveel leuks te doen in onze gemeente. Kinderen kunnen heerlijk buiten spelen, er zijn volop sportmogelijkheden en culturele activiteiten op onze landgoederen en in onze dorpshuizen, we hebben de scouting en super leuke programma's voor kinderen in de natuur dichtbij huis. Voor ieder wat wils. Ga er lekker op uit deze herfst, beweeg, beleef en geniet met elkaar. Ik wens iedereen een heerlijke herfst!

Meer berichten